Seksbedrijven gaan meer voor leges betalen

WIERINGERWERF De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft donderdag de legesverordening met een wijziging aangenomen. Het enige fractielid van de ChristenUnie, Johan Paul de Groot, had geconstateerd dat bedrijven die gelegenheid bieden tot seks en kansspelen voor hun vergunningen tarieven moeten betalen die niet kostendekkend zijn. ,,Ik ben er vijf jaar geleden al eens over begonnen, omdat ik niet kon begrijpen en uitleggen dat we prostitutie en gokken subsidiëren," aldus De Groot, ,,en dat kan ik nog steeds niet."

Het tarief voor kansspelen is voor zestig procent kostendekkend, maar de hoogte daarvan wordt door het rijk bepaald en daar gaat de gemeente dus niet over, reageerde wethouder Theo Groot. Met betrekking tot seksbedrijven bleek het anders te liggen. Wat die voor een vergunning moeten betalen maakt voor nog geen dertig procent de kosten van de gemeente goed en daar blijkt Hollands Kroon wel iets aan te kunnen doen. Dat onderdeel van zijn amendement kon De Groot dus handhaven.

Vond hij in 2012 geen meerderheid in de raad, nu was dat wel het geval. De raad was zelfs unaniem, wat betekent dat de schrijfkosten, die een eventueel seksbedrijf in rekening wordt gebracht, kostendekkend moeten zijn, wat in 2018 neerkomt op 1200 euro. Hoewel De Groot vanuit zijn levensovertuiging een tegenstander van prostitutie is, was dat niet de achtergrond van zijn motie, zei hij. ,,Ik wil gewoon niet dat de gemeente dit verkapt mee-financiert."

In Hollands Kroon is momenteel één seksbedrijf gevestigd.