• Burgemeester Nawijn presenteert de uitslagen van de stembureaus.

    Henk Cornelissen

SHK wint, drie zetels voor OHK, LADA bijna weggevaagd

HOLLANDS KROON De gemeenteraadsverkiezing heeft in Hollands Kroon voor een aantal verrassingen gezorgd. De Senioren Hollands Kroon werden, net als vier jaar geleden, de grootste en wonnen een zetel. Ze zullen de komende vier jaar zeven zetels bezetten. De tweede partij, LADA, ging keihard onderuit; in 2014 nog goed voor zes zetels, behaalde de lokale partij er nu slechts één.

Daarmee is LADA de enige coalitiepartij die verloren heeft. De VVD bleef gelijk op vijf zetels, het CDA won er één en kwam ook uit op vijf. Voor velen staat nu al vast dat de SHK, de VVD en het CDA de nieuwe coalitie gaan vormen.

Onafhankelijk Hollands Kroon, twee jaar geleden in de raad begonnen als afsplitsing van LADA, komt met drie zetels in de raad. Dat leidde tot veel onbegrip bij de andere partijen, omdat gemeenteraadslid Henk-Jan Wittink in de afgelopen vier jaar maar weinig heeft gezegd en de door hem opgerichte partij categorisch weigerde aan debatten deel te nemen.

Opvallend was ook het verlies van de PvdA, dat zwaar te lijden heeft van de landelijke tendens en van drie zetels teruggaat naar twee. D66 behield met de hakken over de sloot zijn twee zetels, GroenLinks won er eentje bij en kwam ook uit op twee. De ChristenUnie en Anders (voorheen Progressief Hollands Kroon) handhaafden zich op hun ene zetel.

Meer over de verkiezingsuitslag in de Wieringer Courant c.q. Wieringermeerbode van vrijdag 23 maart 2018 (ook op e-paper). Later die dag wordt bekend welke raadsleden zijn gekozen. Het kan zijn dat de volgorde op de kieslijsten wordt doorbroken door voorkeurstemmen op lager geplaatste kandidaten.