• De autoscooters rijden bij de Hippofeesten wel op 't Hoekje; maar tijdens de Wieringer kermis moet de zweefmolen daar staan.

    Henk Cornelissen

Kermisexploitanten 'helemaal klaar met Hippolytushoef'

Henk Cornelissen

HIPPOLYTUSHOEF Burgemeester Jaap Nawijn is van plan een vergunning te verlenen voor de Wieringer Kermis, maar de botsauto's mogen niet op het Kerkplein staan. Het alternatief op 't Hoekje, zoals tijdens de Hippofeesten, is onbespreekbaar, zegt Karin Jonker-Blokker. ,,Dan wordt het rond de kerk een kinderkermis, moeten de exploitanten daar eerder sluiten en hebben ze nog minder inkomsten. Ze zijn helemaal klaar met Hippolytushoef." Jonker is exploitant van de botsauto's en aan haar is ook de organisatie van de Wieringer kermis uitbesteed door de stichting Behoud Nederlandse Kermissen.

Nawijn houdt met betrekking tot de autoscooters vast aan het advies van de Veiligheidsregio, die het risico van brandoverslag naar de bebouwing te groot vindt. Bovendien zou er te weinig ruimte voor hulpdiensten zijn. ,,Ik heb er geen belang bij, de samenleving een kermis te onthouden. Wat mij betreft kan die doorgaan, maar niet met een attractie van die omvang, op die plek. Als er een calamiteit is, zet je die niet zomaar even opzij," aldus de burgemeester, die bestrijdt dat door de Veiligheidsregio met twee maten wordt gemeten. In Medemblik en Hoorn zouden de attracties wel dicht op de bebouwing mogen staan. ,,Daar krijgt men hetzelfde advies, maar als mijn collega's daar anders mee omgaan is dat hun verantwoordelijkheid. Niemand had verwacht dat het in Haaksbergen fout zou gaan met een van die monstertrucks, maar dat gebeurde wel en dan kijkt men naar de vergunningverlener. Als bij een bewoner van het Kerkplein brand uitbreekt en de brandweer er niet bij kan, zal er ook schande van worden gesproken en dan weten ze me te vinden."

Dat de exploitanten niet meer naar Hippo komen, doet daar niets aan af, zegt Nawijn. ,,Volgens mij heet de organiserende stichting Behoud Nederlandse Kermissen, maar de plek van de botsauto's vindt men daar blijkbaar belangrijker dan deze traditie voort te zetten. Dit is al twee jaar bij de organisatoren bekend en vorig jaar hebben we deze plek onder druk van de tijd één keer nog toegestaan met twee brandwachten erbij. Van ondernemers met een beetje creativiteit zou je verwachten dat ze ervoor zorgen wel aan de voorwaarden te voldoen. Het is wel erg gemakkelijk, dan naar een ander te wijzen."

Jonker beweert dat de botsauto's wel 4,20 meter van de gevels af komen te staan, gelijk aan de ruimte die minimaal moet worden gelaten aan de hulpdiensten. Volgens de gemeente is die afstand kleiner. Jonker zegt over bewijsmateriaal te beschikken, maar laat het niet meer aankomen op een proces. ,,Ik ben moegestreden. De burgemeester wint, maar verder verliest iedereen."