• Jaap Wortel tijdens zijn afscheid

    Henriëtte

Afscheid Jaap Wortel

08-07-2019, 10:10 | Lezersnieuws | Henriette

Na ruim 40 jaar als leiding van de keurgroep, heeft de ruim 70 jarige Jaap Wortel afscheid genomen van zijn vereniging. Wat destijds begon als leiding van een jongensgroep, groeide met de jaren uit tot hoofdleiding van de keurgroepen, zowel jongens als meisjes. 

De trainer van g.v. Turnlust, die met zijn keurturnsters en turners veel kampioenen heeft gekend en ook veel prijzen heeft behaald op wedstrijden,  heeft aangegeven na de zomer te stoppen met het leidinggeven, leeftijd en privé-omstandigheden hebben hem deze beslissing doen nemen. Ook het tweemaal in de week opzetten van al de toestellen vraagt  veel energie.

Turnlust heeft ruim 40 jaar gebruik mogen maken van de kennis en de vakmanschap van de heer Wortel. Op zijn eigen manier bracht hij de kinderen gymnastische onderdelen bij. In al die jaren is de oefenstof en de samenstelling diverse malen gewijzigd, maar vandaag ziet de heer Wortel ook wel de mentaliteit van de kinderen en de ouders veranderen. Er is een groot aanbod en er de kinderen zijn veel mondiger, door het aanbod van kennis via internet, maar ook de wereldwijsheid van de kinderen verandert snel. Je krijgt een weerwoord en ze zijn soms moeilijker te triggeren. De allerkleinsten kijken nog tegen je op en nemen alles van je aan, echter bereiken ze de puberleeftijd dan moet je alles uit de kast halen om ze bij de les te houden. Overigens waren de resultaten tijdens de wedstrijden dan toch wel het bewijs dat de aanpak van Jaap Wortel zijn vruchten afwierp.

Oud-leerlingen spreken nog altijd zeer lovend over de trainingen bij de keurgroep. Een van de hoogtepunten is toch wel het verkrijgen van de koninklijke onderscheiding voor al zijn inzet voor g.v. Turnlust. Wortel en zijn gezin hebben zich op alle fronten ingezet, zowel als leiding en als juryleden. Want ook Jaap’s echtgenote Gerda heeft heel lang naast haar man Jaap gestaan bij zijn activiteiten in de gymzaal.

Tijdens een leuke les, met tumbling baan en een springcircuit nam Jaap toch afscheid van “zijn” meiden. Op zijn eigen wijze, met nog goede raadgevingen over het opzetten van de toestellen voor zijn opvolgers en zijn armen vol met kadootjes en veel lovende woorden gaat de Turnlust deur nu op slot, Turnlust en Jaap Wortel kunnen terugkijken op een prachtige tijd, waarvoor de vereniging hem zeer dankbaar is. De huidige voorzitster Iris Wolfs bedankte Jaap met lovende woorden. Annemiek en Chantal nemen na de vakantie het keurturn-stokje over.