• Arjan Biesheuvel tussen de knoflook

    Eigen foto

Biesheuvel Knoflook genomineerd als Agrarisch Ondernemer 2018

19-03-2018, 13:53 | Lezersnieuws | Arjan

Als het aan Arjan Biesheuvel ligt, eet op termijn iedereen verse knoflook. De knoflookteler uit het Noord-Hollandse Slootdorp beseft dat er voor dat doel nog een wereld te winnen is. “Veel mensen kennen alleen de twee gedroogde knoflookbolletjes in een netje. Maar knoflook is veel meer dan dat.”

Biesheuvel Knoflook is genomineerd voor Agrarisch Ondernemer 2018. De meest prestigieuze ondernemersprijs in de agrarische sector. Inmiddels zit team Biesheuvel Knoflook bij de laatste 5 kandidaten. Om de kans te vergroten om met ons team verkozen te worden, kunt u uw stem uitbrengen via www.agrarischondernemer.nl/stemmen. U kunt dit tot 29 maart a.s. doen.

Biesheuvel teelt momenteel 37 hectare verse knoflook die wordt afgezet via telersvereniging Best of Four. De knoflookteler ziet nog voldoende kansen om de productie en verwerking van zo’n 500 ton verse knoflook per jaar verder te laten groeien. “Er ligt nu nog vaak knoflook uit China in de schappen. Het is een illusie te denken dat we dit allemaal door Nederlandse knoflook zouden kunnen vervangen.  Maar groei is nog zeker mogelijk. Want iedereen zou eigenlijk aan de verse knoflook moeten.”

Veel mensen denken dat knoflook altijd stinkt. Het stinken van je adem na het eten van knoflook wordt veroorzaakt door zwavelverbindingen. Deze zwavelverbindingen bevinden zich vooral in de kiem van gedroogde knoflooktenen. Verse knoflook bevat nog geen kiem en hierdoor minder zwavelverbindingen. Daarom ga je van verse knoflook minder sterk uit je adem en huid stinken!

De heftrucks op het bedrijf van Biesheuvel Knoflook rijden over niet al te lange tijd op stroom die op het eigen bedrijf wordt gewonnen. Binnenkort worden zo’n duizend zonnepanelen op de bedrijfsgebouwen geïnstalleerd. In de ogen van Biesheuvel is dat niet zo bijzonder. Maar dat hij de opgewekte stroom gaat gebruiken voor de heftrucks, is niet alledaags. De heftrucks krijgen een lithium-ion batterij die het mogelijk maakt om de accu’s snel op te laden. “Normaal moeten de heftrucks aan het eind van de dag worden opgeladen. Met deze batterijen, die ook in elektrische auto’s zitten, kunnen we de accu’s tijdens de schaft weer opladen. En dat met eigen stroom.”

Biesheuvel Knoflook zou het leuk vinden als u met uw stem de kans zou willen vergroten om met hun team verkozen te worden tot ‘Agrarisch Ondernemer van 2018’. www.agrarischondernemer.nl/stemmen