• Saskia Freichmann-Wijsbeek, auteur autobiografie ‘Ondankbaar Loeder’

    René Belderbos

Doofpotaffaire Gemeente Almere

04-03-2018, 16:07 | Lezersnieuws | Roy

Saskia Freichmann-Wijsbeek, een ex-werkneemster van de Gemeente Almere, beschrijft in haar autobiografie 'Ondankbaar Loeder', haar persoonlijke ervaringen als slachtoffer van o.a. seksuele intimidatie en pesten op het werk.

 

Na een slopende juridische strijd heeft zij destijds met gemengde gevoelens, een vaststellingsovereenkomst getekend. 'Het voelde niet goed. De pesters hadden gewonnen.

Ik moest het veld ruimen en de daders bleven hun werk behouden en worden nu zelfs beschermd', aldus Saskia Freichmann-Wijsbeek.

Zij schreef begin februari het management en de burgemeester een brief, waarin zij aangaf wat pesten op het werk met haar heeft gedaan. 'Ik ben niet boos meer', zegt Saskia, 'maar ik wilde met deze brief een stem en steun bieden aan iedereen die met seksuele intimidatie en pesten op het werk, specifiek bij de Gemeente Almere, te maken heeft'. 'Ik bood, als ervaringsdeskundige, de Gemeente ‘n lezing en een workshop aan om deze onderwerpen bespreekbaar te maken. Binnen 1 dag ontving ik een koele afwijzing (slechts één zin): 'Wij wensen geen gebruik te maken van uw aanbod', volgens de heer Meester (manager HRM).

Daarvoor had Omroep Flevoland, naar aanleiding van de publicatie van de autobiografie 'Ondankbaar Loeder' een hoor- en wederhoor proces gestart bij de Gemeente Almere. Hun reactie naar de media was dat men hier verder niet op wenst in te gaan. 'Typisch kenmerk van een organisatie waar een doofpotcultuur heerst', zegt Saskia, ' zo lang mogelijk niet zo fraaie zaken buiten de publiciteit houden of het bestaan ervan ontkennen'.

'Omdat ik van lezers en lezeressen, en zelfs van een aantal ex-collega's warme bijval ontvang, weet ik dat het pesten helaas gewoon doorgaat. Dit kan alleen aangepakt worden wanneer alle betrokkenen open en eerlijk met elkaar hierover praten', aldus Saskia Freichmann-Wijsbeek.

 

Lees hier de volledige brief:

http://www.ondankbaarloeder.nl/2018/03/02/doofpotaffaire-gemeente-almere/

'Ondankbaar Loeder' is te koop bij alle (online) boekhandels.