• Het kleinst mogelijk - huis -

  Dick Krabbendam
 • blik in - kleinste huis -

  Dick Krabbendam
 • Zeer arme familie

  Dick Krabbendam
 • Het team van SNR en APFS

  Dick Krabbendam

Opnieuw presentatie van Stichting Netwerk Roemenië in de Marske.SNR heeft 840 voedselpakketten verstrekt in Roemenië

27-01-2019, 00:01 | Lezersnieuws | Dick

Komende dinsdag 29 januari ontvangt Stichting Netwerk Roemenië opnieuw gasten uit Roemenië. Ditmaal betreft het de bestuursleden en oprichters van de Associatie Pro Familia Sighisoara ofwel de APFS. De associatie is vier jaar geleden opgericht en heeft tot doel om samen met de SNR hulp te bieden aan de meest armen in de regio. Om dit te kunnen uitvoeren en ook te kunnen bekostigen ontvangt de APFS regelmatig goederen die deels bestaan uit directe hulpgoederen die zonder omwegen gebruikt worden om deze gratis te verstrekken aan de mensen die dit het meest nodig hebben. Daarnaast heeft ook de APFS een kringloopwinkel die het andere deel verkoopt zodat er ook geld wordt gegenereerd voor projecten die gefinancierd moeten worden. Bijvoorbeeld voor het verstrekken van busabonnementen aan scholieren uit achterstandsgezinnen, zodat deze kinderen toch naar school kunnen gaan en zich verder kunnen ontwikkelen. Ook zijn er mensen in de winkel die salaris ontvangen en goederen die mensen graag willen hebben worden tegen een aanvaardbaar bedrag verkocht waarbij alle winst die er verder wordt gemaakt (dus na aftrek van alle kosten) ook gebruikt wordt voor directe hulp. Meer daarover tijdens de presentatie.

Het bestuur van de APFS bestaat overigens uit twee Roemenen en één Nederlander. Virgil Stoica is de voorzitter, Dick Krabbendam de vicevoorzitter en ds. Florin Boruga is het derde bestuurslid.

Hoe de organisatie er verder uit ziet, hoe ze te werk gaat en hoe ze samen werkt met de SNR wordt dus dinsdag 29 januari om 19.30 uur uitgelegd in de Marske in de ontmoetingsruimte. Koffie of thee is er vanaf 19.15 uur en de Marske kunt u vinden aan de Irisstraat 2 in Hippolytushoef.

Dit kon trouwens wel eens de laatste presentatie worden omdat vanaf maart a.s. de Marske begint met het ontruimen van de oude basisschool om deze vervolgens op 1 mei op te leveren en de sleutel terug geeft aan de gemeente Hollands Kroon. Daarna wordt de school weer voor het onderwijs geschikt gemaakt om de kinderen van de Kei op te vangen tijdens de verbouwing van de school aan de Elft in Hippolytushoef. Alleen wanneer de SNR de garantie gaat krijgen van gemeente Hollands Kroon dat zij er na deze verbouwing weer gebruik van kan gaan maken, maar nu definitief, zal de SNR er alles op alles aan doen om gedurende de twee komende jaren een tijdelijk onderkomen te betrekken om als organisatie inclusief haar vrijwilligers die er dagbesteding ontvangen, te overleven.

Overigens zijn afgelopen donderdag Co Kempeneers en Dick Krabbendam terug gekeerd van de winteractie in Roemenië, de al 15de winteractie die de SNR heeft uitgevoerd. Begon de eerste winteractie in 2005 tussen kerst en oud op nieuw met “de onderste steen boven”, waarbij een aantal gezinnen in Tigmandru werden geholpen. Nu zijn er 840 voedselpakketten met een waarde van 10 euro per stuk verspreid over de dorpen Vanatori, Saros, Saes, Archita en opnieuw Tigmandru.

Door sponsoring, giften en twee kerstmarkten in kringloopwinkel de Marske werd er voldoende geld ingezameld om dit te kunnen doen, samen met de APFS. Ook zijn er nog vijf bijeenkomsten geweest op diverse plaatsen waarbij ook de liefde naar de mensen toe werd uitgelegd en speciaal aandacht werd gevestigd op mensen die ziek zijn. Al met al was de week waarin de twee SNR- leden samen met hun andere collega’s ter plaatse waren zeer indrukwekkend.

Zo troffen ze in Tigmandru de allerkleinste “woning” aan die zij ooit hadden gezien. Het was, midden in de sneeuw, een niet meer dan overdekt bed met drie houten wanden, een uitermate provisorisch dak en een stuk doek voor het geheel. Ook in Vanatori kwamen ze bij een gezin waar de armoede er van alle kanten van afstraalde. Dankbaar namen daar de mensen het pakket aan. Ook op heel veel andere plaatsen werden ze geconfronteerd met diepe ellende en zodoende was ook deze 15de actie héél erg zinvol.

Stichting Netwerk Roemenië bedankt bij deze al die mensen die het financieel mogelijk hebben gemaakt dit te kunnen doen in het land dat op dit moment de voorzitter is van de raad van Europa.