• Vrouwen van Nu Wieringen

    Joke Hijlkema

VROUWEN VAN NU WIERINGEN BEZOEKT DE VERNIEUWDE VISAFSLAG

12-04-2019, 18:48 | Lezersnieuws | Gea

Na een succesvol bezoek vorige week aan de Cultuurschuur in Wieringerwerf, door de tuinclub De Korenaar, bezocht de Vrouwen van Nu Wieringen, deze week de vernieuwde visafslag in Den Oever. Dertig vrouwen verzamelden zich in de kantine boven de visafslag voor een rondleiding. Na de ontvangst nam Johannes Post, één van de medewerkers van de visafslag, de vrouwen mee voor een uitleg over de werking van de visafslag.

Er is aanvoer van schol, tong, kabeljauw en andere vissoorten, maar op de dinsdag is het voornamelijk garnalen. Post had een goed verhaal over het overschot van de garnalen en de restricties binnen de visserijwereld. Het is bijna niet te geloven dat er zoveel garnalen worden gevangen en er ook nog tienduizenden kilo’s in opslag liggen. Ook de hoeveelheid nieuwe regels binnen de visserij is enorm. Een aantal jaar geleden is de visafslag in Den Oever compleet gerenoveerd en vernieuwd, hierdoor is er ook gelegenheid om sommige ruimtes te verhuren als kantoor of vergaderruimte.

Nadat iedereen een beschermend haarnetje om heeft gedaan gaan we een rondje door de visverwerkingsruimtes van de afslag. We krijgen uitleg hoe de nieuwe garnalensorteermachines werken. Post vertelde uitgebreid en duidelijk over de verwerking en het sorteren van de garnalen. Hoeveel mensen er aan de lopende band werken en hoe alles weer schoongemaakt moet worden. Hygiëne is prioriteit nummer een!

Het is een indrukwekkend gezicht al die grote machines en de opslag van duizenden kisten. Net zo bijzonder is hoelang de verhandelde garnalen er over doen om van Den Oever via vrachtwagentransport naar en van Marokko weer terugkomen in Nederland voordat de handel in de winkel ligt. Wij zouden meer garnalen moeten eten in Nederland, dan zou de berg wat sneller verminderen, was het devies. Aan de vragen en de reacties was te merken dat er grote belangstelling is voor de voor Den Oever zo belangrijke handel. Het was een weldaad om na de koelcellen even in de zon te staan op de haven. Meer weten over de vereniging? Bezoek dan de website: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.