• Het uitzichtpunt van het Kazemattenmuseum.

    ANP Foto

10.000ste bezoeker voor Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND Het Kazemattenmuseum verwacht vandaag, dinsdag 14 augustus, de tienduizendste bezoeker van dit seizoen. Voor het Kazemattenmuseum is het bereiken van deze jaarlijkse mijlpaal positief nieuws. Het bezoekersaantal loopt enkele weken voor op voorgaande jaren.
De hittegolf van de afgelopen weken heeft geleid tot een stijging in het aantal bezoekers. De koele kazematten, met een constante temperatuur onder de 20 graden, bleken een welkome ontsnapping te zijn aan de hitte. Daarnaast blijken veel bezoekers vanaf het Afsluitdijk Wadden Centre ook even een bezoek aan het museum te brengen.

HERINRICHTING In het lopende museumjaar is het Kazemattenmuseum verder gegaan met de ingrijpende herinrichting van het museum. Dit jaar is het monumentenplein grondig opgeknapt, zijn er nieuwe looproutebordjes geplaatst en is een nieuwe multimediale expositie over de Atlantikwall gerealiseerd. Daarnaast zijn alle betonnen en stenen trappen vervangen door exemplaren van cortenstaal. Tot en met het voorjaar van 2019 worden de kazematten V, VI en VII opnieuw ingericht. 

Voor deze afrondende fase is door diverse fondsen 250.000 euro toegezegd. Daarmee zal in 2019 de totale herinrichting, begonnen in 2015, zijn gerealiseerd. 

AANDACHT De aandacht voor het bijzondere verhaal van Kornwerderzand en de meidagen van 1940 verslapt niet. Tot op dit moment konden er onder de bijna 10.000 bezoekers enige duizenden schoolkinderen worden geteld. Ook daaruit blijkt dat de aandacht onder de jonge generaties springlevend is.