• Yvette Cornelissen, Saskia Helder en Petra Voos (v.l.n.r.), drie van de zeven leden van het comité.

    Henk Cornelissen

4 mei-comité zoekt verhalen over oorlog uit de eerste hand

HIPPOLYTUSHOEF Ze zeggen het met respect, de leden van het Wieringer 4 mei-comité, maar om het feit kan niemand heen. Het aantal mensen die hun belevenissen uit de Tweede Wereldoorlog kunnen navertellen, wordt steeds kleiner. En gebleken is dat juist die persoonlijke ervaringen een speciale lading kunnen geven aan de jaarlijkse herdenking van de oorlogsslachtoffers.

In de laatste herdenking speelde Jannie de Vries een belangrijke rol. Zij verloor bij het bombardement van Westerland een zusje van vier jaar en nam zelf deel aan de plechtigheid. ,,Dat maakte veel indruk, reden waarom we voor nu en voor volgende jaren graag meer van die persoonlijke verhalen zouden willen horen. Mensen kunnen die naar ons opsturen, maar als ze dat liever hebben kunnen we ook bij hen op bezoek gaan om het verhaal op te nemen of op te schrijven, zodat we dat in de herdenking kunnen verwerken," vertellen Yvette Cornelissen, Saskia Helder en Petra Voos. Samen met Elisa Kool, Stefan Cornelissen, René de Kort en Kees van der Welle vormen zij het comité. Het liefst hebben ze de verhalen uit de eerste hand, maar ook kinderen van mensen met oorlogservaringen zouden een waardevolle bijdrage kunnen leveren.

Wie iets uit eigen ervaring aan de jaarlijkse Dodenherdenking zou willen bijdragen kan dit doen per post (Gemeenelandsweg 17, 1777 NN Hippolytushoef), e-mail (yvette_cornelissen@hotmail.com) of telefoon (06-12166647).