• Piet Heneweer ontvouwt zijn plan voor de Noordkophopper.

    Henk Cornelissen

40 man nodig voor buurtbus

BREEZAND Er is veel sympathie voor de Noordkophopper, het zoveelste idee van Niedorper Piet Heneweer voor aanvullend openbaar vervoer in de Kop van Noord-Holland, maar een oplossing biedt het niet voor de korte termijn, zegt Co Cardol uit Wieringerwerf. Hij is secretaris van buurtbusvereniging De Noordkop.

Heneweer en Cardol gaven beiden een presentatie tijdens een bijeenkomst over het openbaar vervoer in de regio, die onlangs in Bloemenlust te Breezand werd gehouden door de Senioren Hollands Kroon. Aanleiding hiertoe is de aangekondigde verdwijning van buslijn 158, tussen Hippolytushoef en Den Helder. Wieringers hebben dan nog altijd de beschikking over lijn 135 tussen Den Oever en Den Helder, maar Breezand - waar veel inwoners werk in Den Helder hebben - blijft er dan van verstoken.

Heneweer wil allerlei georganiseerde vervoersbewegingen bundelen tot de Noordkophopper. Het betreft hier leerlingenvervoer, ziekenvervoer, buurt- en belbussen, gehandicaptenvervoer, seniorenbusjes en wat dies meer zij. Connexxion wil alleen nog langs plaatsen van minimaal drieduizend inwoners en kleinere dorpen die daartussen toevallig aan de weg liggen. In de binnenlanden wil Heneweer een fijnmazig net onderhouden. Mocht dat al te doen zijn, dan nog is het een zaak van lange adem, gezien het complex van geldstromen, waaruit de diensten worden gefinancierd. En het probleem doet zich al spoedig voor.

Enkele maanden geleden hield de VVD in Hippolytushoef al een bijeenkomst over dit onderwerp. Weliswaar is de nood daar minder hoog dan in Breezand, maar de dorpen kunnen elkaar wellicht aan vrijwilligers voor een buurtbusorganisatie helpen. Bij deze breed aangekondigde bijeenkomst, in Breezand, zaten maar twee Breezanders in de zaal. En vrijwilligers zijn er veel nodig, aldus Cardol. Om het jaarrond een busdienst tussen Kreileroord en Schagen in de benen te houden, moeten er zo'n veertig chauffeurs beschikbaar zijn. Het zijn nu eenmaal vaak gepensioneerden. En in mei worden de eerste caravans alweer aangehaakt voor een lange zomervakantie.