• Klara Volwerk en André Lont: ,,Je kunt hier altijd wel iets doen waar je blij van wordt. -

    Henk Cornelissen

Alle hulp is welkom op de zorgboerderij Dijkgatshoeve

WIERINGERWERF De Dijkgatshoeve, biologische zorgboerderij aan de Noorderdijkweg, heeft dringend nieuwe mensen nodig. Daarbij wordt vooral gedacht aan vrijwilligers en aan mensen die dagbesteding zoeken. Zij kunnen zich vooral verdienstelijk maken in de tuin, maar ook in de kaasmakerij, het woonhuis, de winkel en de koeienstal. Voor wie daar meer over zou willen weten, wordt op dinsdag 18 juni om 19.30 uur op de boerderij een informatieavond gehouden. ,,Je kunt hier altijd wel iets doen waar je blij van wordt," aldus Klara Volwerk. Zij is algemeen leidinggevende op de Dijkgatshoeve, waar zorg wordt verleend aan zestien mensen met een verstandelijke beperking.

Henk Cornelissen

Op de Dijkgatshoeve wordt zorg verleend aan zestien mensen met een verstandelijke beperking. Zij wonen in twee groepen van acht en hun wordt 24 uur per dag zorg verleend. Ook zijn er negen appartementen gebouwd voor mensen met een psychosociale hulpvraag, die zich met de gemeenschap willen verbinden. Zij worden ondersteund door een maatschappelijk werkster die hiervoor in dienst is genomen. Alle bewoners werken in een van de vier zogenaamde werkgebieden; dat zijn de stal, de kaasmakerij, de tuin en de winkel. De boer en zijn gezin wonen op het terrein. Ook wordt het werk hier ondersteund door vrijwilligers en mensen die een dagbesteding zoeken.

Heel divers

,,Het aantal vrijwilligers is uitgedund, deels door natuurlijk verloop, maar ook doordat mensen werk hebben gekregen en daardoor geen tijd meer hebben," aldus Klara. ,,We kunnen wel weer wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld mensen die met onze bewoners een wandelingetje willen maken of een chauffeur die hen naar een manege wil rijden. Het kan ook zijn dat iemand handig is in knutselen of goed fietsen kan opknappen. Het is heel divers, variërend van een dagdeel tot een uurtje per week."

Aandacht

De bewoners vinden ook prettig wat extra aandacht te krijgen, zegt André Lont, leidinggevende in het woonhuis. ,,Ze zijn hier onderdeel van een gemeenschap en vinden het fijn als iemand één-op-één met hen wil praten. We hebben hier bijvoorbeeld bewoners die geen contact met familie hebben. Ze willen graag iets ondernemen of iets leuks doen. Het gaat niet om Six Flags of het Rijksmuseum. Een wandelingetje kan al genoeg zijn." Zie voor meer informatie de website www.dijkgatshoeve.nl.