• De omstandigheden zijn zwaar op het Roemeense platteland.

    Dick Krabbendam/SNR

Arme Roemenen hebben baat bij Marske

HIPPOLYTUSHOEF In de kringloopwinkel De Marske wordt morgen de maandelijkse markt gehouden, opnieuw met een speciaal thema, namelijk 'Kunst en kitsch'. Alle schilderijen, posters, borduurwerken en wat nog meer aan de muur kan, wordt aangeboden tegen kringloopprijzen.

Het uitstallen van kunst vraagt veel ruimte, waardoor soms de mooiste schilderijen op elkaar gestapeld liggen te verkommeren. En dat gebeurt niet alleen in kringloopwinkels, aldus Dick Krabbendam, voorzitter van de Stichting Netwerk Roemenië (SNR), waarvan de kringloopwinkel de bron van inkomsten is. ,,Ik heb jaren geleden in het Rijksmuseum gewerkt en wat daar voor prachtige kunst in speciale schuifladen in de kelder was opgeslagen, dat wil je niet weten!" Tijd dus, om al de mooie kunst in De Marske eens zichtbaar te maken. En dat allemaal voor het goede doel. Want de opbrengst is ook dit keer weer voor de allerarmsten in Roemenië.

Drie weken geleden zijn Krabbendam en zijn aanstaande opvolger Chris Jonker teruggekomen uit dat land. Dankzij de voortreffelijk gelopen actie die afgelopen najaar is gehouden, zijn 670 voedselpakketten uitgedeeld in de omgeving van Sighisoara. De actie leverde ruim 4600 euro op, dus ruimschoots meer dan de doelstelling van vierduizend euro. ,,De mensen waren bijzonder blij met wat ze ontvingen. Eten voor een paar dagen is voor hen in deze periode van het jaar een weldaad," aldus Krabbendam. Ook is er een grote hoeveelheid brandhout naar arme gezinnen gegaan, om de strenge vorst - van twintig graden of meer - buiten de deur te houden. Ook is een tehuis met tieners, die met hiv zijn besmet, bezocht. Ze zijn per abuis door een transfusie met bloed uit Afrika besmet geraakt. Na dit iedere keer weer emotionele bezoek werd er doorgereden naar Balan, waar Jozsef en Anna wonen. Jozsef, die opgroeide in een kindertehuis, wordt al vanaf zijn twaalfde jaar, sinds 1993, gesponsord. Het appartement, dat in 1999 was aangekocht met geld uit acties op Wieringen, is overgenomen van de inmiddels op leeftijd gekomen directeur van het kindertehuis en nu is er duidelijk sprake van vooruitgang in hun leefsituatie. Jozsef en zijn tante Anna hebben er nu de beschikking over een kacheltje en een wasmachine.

Morgen zijn Jonker en Krabbendam persoonlijk te spreken over deze en andere acties, tijdens de schilderijenmarkt in De Marske. Deze wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur die dag. Naast schilderijen zijn er nog veel andere artikelen te koop, in een grote verscheidenheid. Speciaal voor deze dag is er ook veel uitgestald in de gezellige koffieruimte van de winkel, waar bezoekers kunnen genieten van een kop koffie of thee, een stuk taart, een broodje worst of een kom soep. Kringloopwinkel De Marske is te vinden in het gebouw van de voormalige basisschool van die naam, Irisstraat 2 in Hippolytushoef, en verder zijn ze iedere dinsdag, donderdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur.