• Robert Vos (links) en Ed den Das: ,,De klant komt bij ons nooit voor verrassingen te staan. -

    Henk Cornelissen

Autobedrijven worden één

DEN OEVER Garage Den Das in Den Oever en Vos Autoservice in Hippolytushoef zijn per 1 juli jongstleden één bedrijf geworden. Ondernemers Ed den Das (48) en Robert Vos (35) gaan samen verder aan de Robbenoordstraat, waar Den Das in 1990 neerstreek.

De naam van het autobedrijf wordt officieel Bosch Car Service Autobedrijf Den Das & Vos. Vos werkte, afgezien van nu en dan een leerling, alleen. Hij repareerde en verkocht auto's van allerlei oorsprong. Den Das heeft vijf mensen in dienst, voor onderhoud, reparatie en administratie. Hij nam het initiatief tot de fusie. ,,Ik zag een mogelijkheid voor ons allebei, om elkaar te versterken. We kennen elkaar natuurlijk al een tijdje en ik weet dat Robert een techneut in hart en nieren is. Bij mij werd het steeds drukker; we konden het werk niet meer aan. Drie maanden geleden ben ik met Robert gaan praten om een oplossing te zoeken."

,,Ik had zelf ook te veel werk of te weinig handen," bekent Vos. ,,Ik ben een sleutelaar en alles wat eromheen gebeurt interesseert me geen bal. In feite zijn zaken als boekhouden en de wetgeving rond arbeidsomstandigheden en milieu aan mij niet besteed. Maar ja, ik zit in Hippo al op mijn vijfde adres, omdat mijn bedrijf steeds groter werd. En dan val je op. Je krijgt inspecteurs op bezoek en die ellende kan ik niet hebben. Ik dacht er trouwens wel over na, de sprong in het diepe te wagen en personeel aan te nemen, toen Ed om de hoek kwam."

De twee hebben hun bedrijf onder de vlag van Bosch gebracht, wereldwijd de grootste fabrikant van auto-onderdelen, waarbij in Nederland alleen al vierhonderd garagebedrijven zijn aangesloten. ,,Niet ieder bedrijf kan zich er zomaar bij aansluiten," vertelt Den Das. ,,Je moet de juiste diagnoseapparatuur hebben en over goed getraind personeel beschikken. Dat is nodig, om voor alle automerken onderhoud te mogen doen; ook aan nieuwe auto's, met behoud van fabrieksgarantie en als die verloopt kunnen wij die zelfs nog uitbreiden. Verder kunnen we via Bosch verzekering, financiering en een mobiliteitsgarantie met pechhulp aanbieden."

Autobedrijf Den Das werd al meer dan veertig jaar geleden opgericht. Eds vader Arie begon in 1978 in Wieringerwerf, vestigde zich daarna bij 'Zwarte' Theo Boersen, die aan de Akkerweg in Oosterland een autosloperij had en in bedrijfswagens deed, en betrok in 1990 een nieuw pand aan de Robbenoordstraat, dat werd uitgebreid met een wasstraat en een showroom. Vos, die als monteur heeft gewerkt bij garagebedrijven als Slijkerman, Zentveldt en Van Andel, werd tien jaar geleden zelfstandig. Het grappige is dat ook hij bij Boersen in Oosterland de eerste kneepjes van het vak leerde. ,,Als elfjarige was ik daar al aan het 'strunen'," vertelt hij. ,,Ik denk dat bijna alle monteurs op Wieringen daar hebben leren sleutelen."

Vos heeft veel klanten in Hippolytushoef. ,,Zij zijn gewend de auto te brengen en dan lopend naar huis te gaan. Vanuit Den Oever is dat natuurlijk te veel gevraagd, maar wij hebben voor heel Wieringen en de Wieringermeer een haal- en brengservice en er staat ook altijd een leenauto klaar; we hebben zelfs een leenfiets beschikbaar."

De techniek is de laatste jaren hard gegaan, vooral door het toenemend gebruik van elektronica. ,,Je kunt zelfs een dongel in je auto laten plaatsen, die het op je mobiele telefoon aangeeft als er iets mis is onder de motorkap. Als je dat wilt koppelt je toestel dat direct door naar de garage voor een afspraak," vertelt Den Das. ,,Maar ook op het gebied van administratie en facturering is er veel meer mogelijk. Je kunt op onze website zelf uitrekenen wat een onderhoudsbeurt of reparatie kost. En als je een website 'Mijn Bosch Car Service' aanmaakt, kun je de onderhoudsstatus van je auto zelf bijhouden. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan."

Nu de twee bedrijven één zijn geworden kan Den Das zich weer wat meer op de verkoop richten en kan Vos zonder verdere beslommeringen blijven sleutelen. De groei van beide bedrijven laat zich in de eerste plaats verklaren door de aantrekkende economie, maar ook door het gegeven dat steeds meer merkendealers uit de omgeving zijn verdwenen. ,,Je raakt dus al verder weg en als je naar Hoorn, Den Helder of Alkmaar moet, wordt het vervangen van een lampje wel een dingetje," zegt Den Das. ,,Wij blijven die garage in de buurt. Bij ons kunnen de mensen aan hun merk trouw blijven, met alle garanties die erbij horen, zonder grote afstanden te hoeven afleggen. Met alle dealers in de omgeving hebben wij goed contact."

Den Das & Vos is een erkend duurzaam bedrijf. ,,We hebben 120 zonnepanelen op het dak en een laadpunt voor elektrische auto's. We zijn dus energie-neutraal." Trots trekt Den Das de meterkast open. ,,Sterker nog, we leveren terug."