• De Wieringer Skuut (links) naast de twee Wieringer aken, in november, op de EOC Traditionele Schepenbeurs in Den Helder.

    Ruben Hamberg/EOC

Cursus zeilen voor landrotten

DEN OEVER Voor wie graag zou leren zeilen, maar er nog nauwelijks of geen ervaring mee heeft, wordt dit voorjaar de mogelijkheid geboden aan boord van de WR 60, het Wieringer skuutje 'De Jonge Jan'. De desbetreffende stichting Skuutje WR 60 verwelkomt zowel jonge enthousiastelingen als de wat ouderen, die zich hierin aan boord van het oudste nog varende vissersschip van Nederland willen bekwamen.

,,Het is voor ons nog niet gemakkelijk het roer uit handen te geven, maar dat is toch nodig als je het schip in de vaart wilt houden. Het mooiste zou zijn als we een groepje van zes tot acht mensen bij elkaar krijgen, om met het Wieringer skuutje te gaan varen," aldus bestuurslid Tjeerdo Wieberdink en werkgroeplid Hans Zijm, beiden ervaren zeilers. ,,Let wel, het is geen zeilles op een klein, wiebelig bootje, maar op een stevige schuit. Natuurlijk hoort er ook theorie bij, maar we gaan zo spoedig mogelijk het water op. De theorie kan ervoor of na afloop, dat bekijken we nog. Het is de bedoeling dat je het al doende leert. Zolang het goed gaat, houden we de handen in de zakken."

Het is niet de bedoeling dat zich ervaren zeilers melden voor de cursus. ,,Als je daar als beginneling bij komt, word je al gauw overvleugeld door degenen die er wel kennis van hebben. Voor degenen met zeilervaring hebben we straks weer iedere donderdag vaaravond." Dat is dan vanaf mei. De skuut ligt nu nog in het winterverblijf, de Haukeshaven, en doet daar op 29 april mee aan de openingswedstrijd van de watersportvereniging Amstelmeer. Daarna wordt de WR 60 overgevaren naar Den Oever.

Op donderdag 15 maart wordt over 'Zeilen voor landrotten' een informatieavond gegeven. Naar aanleiding van de uitkomst wordt bekeken op welke dagen de lessen worden gegeven. ,,Veel mensen werken op doordeweekse dagen, maar sommigen ook 's avonds of in het weekeinde. In onderling overleg kiezen we de vaarmomenten. We proberen het op maat te regelen," aldus Wieberdink.

Belangstellenden kunnen zich bij hem aanmelden per e-mail tjeerdo@wieberdink.nl of tel. 06-20135337.