• Bijna honderd jaar geleden: de Duitse kroonprins en smid Jan Luijt.

    Jan Wessels/Historische Vereniging Wieringen

Duitse kroonprins terug op oude plek

Verbanning bijna eeuw geleden

HIPPOLYTUSHOEF De Historische Vereniging Wieringen heeft de etalage van fietsenhandel Luijt aan de Nieuwstraat een historisch aangezicht gegeven. De foto's vertellen het verhaal van de Duitse kroonprins Wilhelm, die van 1918 tot 1923 op Wieringen in ballingschap verbleef. Regelmatig bezocht hij hier de smederij van Jan Luijt, die hem hoefijzers leerde smeden.

Kroonprins Friedrich Wilhelm von Hohenzollern vluchtte aan het eind van de Eerste Wereldoorlog naar Nederland, waar hij door de regering op 22 november 1918 werd geïnterneerd op het eiland Wieringen. Hij woonde tijdens zijn verblijf in de pastorie op Oosterland. Op 10 november 1923 vertrok hij met stille trom naar Duitsland. Aan het eind van het jaar is het honderd jaar geleden dat hij hier aankwam en daaraan zal op Wieringen zeker aandacht worden gegeven.

BEELDBANK De Historische Vereniging wil graag lege etalages benutten om de geschiedenis van Wieringen uit te drukken en haar beeldbank onder de aandacht te brengen. Na de voormalige modezaak van Roel Veldhuis in Den Oever kwam nu de etalage van Luijt in beeld. Door de financiële bijdrage vanuit het Wieringer Vistival en van ontwerper en medesponsor Marcel Morant, die een reclamestudio heeft, werd dit mogelijk gemaakt. ,,Deze invulling van leegstaande winkels en etalages maakt de dorpen gezelliger en geeft bezoekers wat van de historie mee," aldus Jan Wessels namens de vereniging. Die heeft alweer het oog op een volgende etalage laten vallen, namelijk die van de winkel op de hoek van de Zeestraat en de Havenstraat in Den Oever.