• Het diamanten bruidspaar Israël heeft geen seconde spijt gehad om elkaar eeuwige trouw te beloven

    Paula Seijbel

Echtpaar Israël-Feenstra 60 jaar getrouwd

WIERINGERWERF Vandaag is het feest in huize Israël. De echtelieden herdenken de dag dat zij elkaar precies zestig jaar geleden de ringen omschoven. Met een bezoek van wethouder Theo Groot die namens de gemeente het bruidspaar komt feliciteren, wordt teruggeblikt op een lang en hecht huwelijk.

Paula Seijbel

De 87-jarige Arnold Israël is geboren in Zutphen. Zijn vader kwam om in de oorlog. ,,Hij was officieel een verzetsheld. Mijn moeder overleed op jonge leeftijd, waardoor ik opgroeide bij een oom in Amsterdam," vertelt Arnold. Voor zijn studie - hij wilde horlogemaker worden - ging hij in Schoonhoven in de kost. De 84-jarige Loes Israël-Feenstra zag het levenslicht in Groningen. ,,Mijn vader werkte bij Uitgeverij J.B. Wolters", vertelt ze trots.

Geen geheim

Volgens het bruidspaar is er geen geheim voor het zestig jaar delen van lief en leed. ,,Respect hebben voor elkaars mening, waardering tonen en weten dat je dingen goed kunt maken. Uiteraard zijn we het niet altijd met elkaar eens maar ruzie hebben we nooit," aldus Arnold. Hun eerste ontmoeting, in 1957, herinnert het stel zich nog prima. ,,Op Aruba tijdens een verjaardagsfeest van wederzijdse kennissen. Arnold was daar als horlogemaker werkzaam. Ik was door het Ministerie van Onderwijs als onderwijzeres naar Aruba uitgezonden," vertelt Loes. Liefde op het eerste gezicht was het niet. ,,Welnee, na onze eerste ontmoeting ontstond een leuke vriendschap die uiteindelijk resulteerde tot een huwelijk in 1959," glimlacht Arnold.

Zonder familie

Op Aruba vond het huwelijk plaats. ,,Op diezelfde dag waren mijn ouders 31 jaar getrouwd en trouwde mijn broer in Nieuw-Zeeland. Beide bruidsparen vierden hun trouwdag zonder naaste familie," vertelt Loes. Arnold en Loes kijken terug op een geweldige huwelijksdag waarbij ook de pers aanwezig was. ,,Een foto van ons kwam in de krant. We hadden een grandioos feest en gingen op huwelijksreis naar Curaçao," lacht Loes. Drie van hun vier kinderen werden op Aruba geboren. In verband met een carrièreswitch werd Aruba verlaten en verhuisde het gezin in 1973 naar Voorschoten. Door een leuk toeval en initiatieven van twee schoonzonen werd in 1999 verhuisd naar de huidige stek in Wieringerwerf. ,,De ruime zolder gaf de doorslag van de aankoop van dit huis. Een heerlijk huis met fijne buren."

Geen spijt

Ze hebben er geen seconde spijt van gehad, dat ze elkaar eeuwige trouw beloofden. ,,Loes is in alle opzichten een schitterende vrouw," looft Arnold. Inmiddels zijn er acht kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. ,,We genieten samen van een heerlijk en goed leven. We zijn beiden positief ingesteld; betreuren niet wat we niet meer kunnen maar genieten van wat we wel kunnen."

Vandaag is het de dag, maar pas op zondag 7 juli wordt het diamanten huwelijksfeest gevierd. ,,Doordat veel familieleden in het buitenland wonen, was het lastig plannen, maar uiteindelijk is het gelukt iedereen bij elkaar te krijgen," besluit het bruidspaar.