• Leen van der Meij: ,,Het boeddhisme heeft methoden waarmee je leert tevreden te zijn met het leven zoals het is. -

    Henk Cornelissen

'Er is geen geluk dat blijft en geen lijden dat blijft'

HIPPOLYTUSHOEF Tijdens een reis door Nepal werd Leen van der Meij (70) geraakt door het boeddhisme. Dat is nu 25 jaar geleden. Sinds een jaar woont hij in Hippolytushoef en hij wil zich graag dienstbaar maken aan eenieder die op zoek is naar innerlijke rust en vrede.

Met echtgenote Meta Kappetein maakte Leen van der Meij in Nepal een wandeling door Annapurna, een bergmassief in de Himalaya. ,,In die dorpjes maakten we kennis met het boeddhisme. We werden geraakt door de cultuur en de mentaliteit van de mensen. We komen uit Zuid-Holland en ik ben streng gereformeerd opgevoed, maar daar was ik toen al van af. Wat me opviel was de vriendelijkheid van de mensen, die er bepaald niet rijk zijn en veel meer dan wij reden hadden om ontevreden te zijn. Na thuiskomst ben ik een cursus gaan volgen in een Tibetaans-boeddhistisch centrum in Den Haag, waaraan ik nog steeds ben verbonden."

Van der Meij ziet het boeddhisme niet als een religie. ,,Het is geen godsdienst. Een boeddhist kent geen god buiten zichzelf. Je bent als het ware je eigen schepper van goed en kwaad. Je ontwikkelt de zuivere kwaliteiten van de geest, je innerlijke boeddha. Het gaat om goedheid, vriendelijkheid, respect, liefde, mededogen en harmonie. Er zijn veel situaties waarin een mens wordt overmand door angst, jaloezie, teleurstelling, somberheid of boosheid. Dat geeft je een onrustige geest. Het boeddhisme heeft methoden waarmee je leert tevreden te zijn met het leven zoals het is. Als je pijn of verdriet hebt, kun je in de war raken, erop los slaan of vreselijk gaan schelden. Door emotioneel te reageren maak je de situatie niet beter. Boeddha leert je zin te geven aan het leven en het leven goed te vinden. Zo te denken leer je om te gaan met pijnlijke situaties in je leven. Je geeft er een tegenkracht aan. En ieder mens heeft de kracht in zich waarmee het negatieve in zichzelf kan worden omgebogen naar goedheid."

Van der Meij werd daarin eerder dit jaar zwaar op de proef gesteld, toen zijn echtgenote zwaar gewond was geraakt bij een verkeersongeval. ,,Ze was er bijna niet meer," zegt hij bedachtzaam, ,,en dan komt het erop aan. Dan voel je verdriet en angst en ik moet bekennen dat ik nooit zo veel heb gehuild als toen, in februari. Ik moest mijn vrouw helpen met liefde, mededogen en geduld, maar er zelf niet aan ten onder gaan. Die kracht kun je als boeddhist in jezelf ontwikkelen. Mediteren is een heel goed middel om in moeilijke situaties innerlijke rust te vinden. Je stopt het niet weg, maar ziet onder ogen hoe het is en moet daarin je rust zien te vinden. Het is een analytische manier van denken. Waarom ben je boos en wat is dan je tegenkracht? Je bent in verzet, omdat je vast wilt houden wat goed is en wat je gelukkig maakt. Maar dat kan dus niet. Er is geen geluk dat blijft en er is geen lijden dat blijft. Alles komt en gaat. Die gedachte helpt als er iets ergs gebeurt, maar ook bij klein leed of als de hond van de buurman in je tuin poept."

Negen jaar geleden ging Van der Meij, als verpleegkundige in de terminale zorg, met de vut en besloot hij monnik te worden. Met zijn echtgenote ging hij naar een boeddhistisch centrum in Oostenrijk. ,,Mijn vrouw heeft daar veel gewandeld en het is er prachtig. Waarom zou je er dan niet gaan wonen? Ik ben daar lessen en meditatiecursussen gaan geven. Vorig jaar zijn we terug naar Nederland gekomen. Mijn schoonvader overleed en we hebben geen kinderen. Als een van ons over zou blijven, kon dat toch maar beter in Nederland zijn, gezien de taal en de kwaliteit van de voorzieningen. In de Randstad wilden we niet wonen en we zijn altijd gek geweest van de Waddenzee. Zo kwamen we hier terecht. Makelaar Patrick Vonder hield een enthousiast verhaal over Wieringen en heeft ons daarmee over de streep getrokken. De geschiedenis en het landschap van het oude eiland vinden we heel bijzonder."

Het is zijn wens een boeddhistisch centrum te stichten, maar op de schaal van deze regio. De bouw van een klooster zit er hier niet in. Op de bovenverdieping van de woning aan het Pennekrogtje heeft Van der Meij een kamer ingericht als meditatieruimte. Er staat een altaar met een beeld van Boeddha en daarvoor staan schaaltjes met vijgen en water, om de goedheid van eten en drinken te voorzien. ,,Met water, vijgen, bloemen en wierook breng je een offer aan wie je lief is," legt hij uit. Van der Meij wil in deze kamer gelegenheid bieden aan eenieder die er tot zichzelf wil komen. Ook wil hij mensen thuis bezoeken, als ze dat liever hebben, om positieve levensadviezen te geven. Daarnaast geeft hij cursussen, onder meer aan de Helderse Volksuniversiteit.

Wie contact wil met Van der Meij, kan voor nadere inlichtingen of een afspraak een e-mail sturen naar windhorse37@gmail.com. Zie voor meer informatie de website van Boeddhistisch Centrum Noord-Holland Noord, www.klankvanboeddhisme.nl.