• Smikkelen en smullen tijdens het Wieringer Vistival. Aanstaande zaterdag kan het weer.

    Henk Cornelissen

Eten, proeven en genieten op het Wieringer Vistival

DEN OEVER Den Oever maakt zich op voor het tiende Wieringer Vistival! Het culinaire evenement, dat geheel in het teken van vis en visserij staat, wordt gehouden op zaterdag 13 juli van 10.00
tot 17.00 uur. Vanwege het jubileum wordt het evenement dit jaar afgesloten met een gezellige feestavond op het haventerrein.

 
Het haventerrein wordt omgetoverd tot een culinair walhalla, waarvoor iedere visliefhebber warm loopt. Het Vistival staat geheel in het teken van vis die in Den Oever, Hoofdstad van de Zeeverse Vis, wordt aangeland door de Wieringer vissers. Lokale chef-koks en kokkerellende vissers van het Wieringer Visbakteam tonen wat ze in huis hebben. Graag laten ze zien hoe simpel het bereiden van een oer-Hollands visje is, zoals schol, wijting en tong, maar ook schaaldieren als garnalen en langoustines.

Vis voelen

In de visafslag staat een vis-voeltafel, waar een enthousiaste oud-visser de bezoekers kennis laat maken met de verschillende vissoorten. Hij vertelt waaraan ze zijn te herkennen en kan de luisteraars vermaken met grappige weetjes en leuke anekdotes. De Visserijschool is aanwezig met schaalmodellen van vistuigen en demonstraties van netten boeten. Leraren van de Visserijschool en oud-vissers beantwoorden vragen en vertellen graag over het leven in de visserij. Langs de kade liggen tientallen kotters en op enkele daarvan vertellen vissers over de verschillende vistechnieken, die zij beheersen.

Voor de kinderen

Ook aan de kinderen is gedacht! Voor de allerkleinsten staat er een draaimolen en maakt een clown de mooiste creaties maakt met ballonnen. Voor de wat grotere kinderen is er een interactieve attractie. Wat die is, is nog een verrassing. En met een opdrachtenboekje leren kinderen spelenderwijs van alles over vis en de visserij.

Rondje langs de kade

Sinds vorig jaar heeft Den Oever ook het Rondje langs de Kade. Dat is een wandelroute langs informatiezuilen, waar in woord en beeld over de visserij, de vis en Den Oever wordt verteld. Daaronder interviews met echte vissermannen. Bij alle bedrijven op het terrein is een folder verkrijgbaar met nadere informatie over Het Rondje langs de Kade.

Markt

Er is ook nog een markt, die bestaat uit tachtig kraampjes, die over bijna het hele haventerrein verspreid staan. Er worden streekproducten, kleding en allerlei lekkers verkocht. 's Morgens kan op de Zeeverse Vismarkt in de visafslag vis worden gekocht om zelf thuis te bereiden. De dag wordt omlijst door muziek van diverse koren.

Zie voor meer informatie: www.vistival.nl en de Wieringer Courant van vandaag (ook verkrijgbaar als e-paper).