• Piet Kraan, filmend in de jaren tachtig, aan de Koningin Wilhelminalaan.

Film van Piet Kraan over Hippo, 'Hoe het was en hoe het werd'

WESTERLAND Op 29 oktober en 5 november draait Piet Kraan in het dorpshuis 't Skrale End de film [Hoe het was en hoe het werd]. De vertoning wordt een 'zoek de verschillen tussen toen en nu', over een tijdsbestek van een kleine zestig jaar.

Het is nog niet zo heel lang geleden, dat de openbare lagere school op 't Hoekje plaatsmaakte voor een parkeerterrein en de toegang naar de nieuwbouwwijk Het Noorden. In 1962 stond je daar nog in een weiland en zag je als vanzelfsprekend de huizen aan de Kremersweg. Er veranderde heel snel heel veel in Hippolytushoef. ,,Toen de kerktoren in 1974 werd gerenoveerd, ben ik met knikkende knieën naar boven gegaan en toen zag ik wat er allemaal was veranderd en wat nog veranderd zou worden. Dat is de basis voor deze film geworden," vertelt Piet Kraan.

Zo wordt de kijker meegenomen naar de verbouwing van Noorderlicht; niet alleen het rusthuis veranderde, ook de bewoners. ,,Dat was heel bijzonder; in een paar jaar tijd zag je de klederdracht en het in het zwart gekleed gaan verdwijnen en de kleurige bloemetjesjurken en andere moderne kleding komen. Die verandering vond in een jaar of drie plaats." En dan de sloop van de boerderij van Jacob Tijsen en Trijntje van der Veer aan de Beltstraat. De boerderij en het erf maakten plaats voor de Tulpen-, en Irisstraat, de Marskeschool en de Seringenlaan. De weilanden aan de Koogerweg worden bebouwd voor de Dirk Minnesstraat en de C.J. Boskerstraat. Aan de Koningstraat gaat het oude gemeentehuis tegen de vlakte voor een nieuw politiebureau. Villa Wiron, waar burgemeester Kolff en zijn gezin woonde, werd Hippocampus en vervolgens gesloopt voor een nieuw gemeentehuis, dat binnenkort weer zal worden gesloopt. ,,Het zijn treurige, weemoedige beelden als je ze nu bekijkt, maar toen was men er vol van," weet Kraan. 

Kaarten a € 7,50, zijn vanaf heden verkrijgbaar bij Piet Kraan, Koogerweg 6, Hippolytushoef (tussen 10.00 en 12.00 uur), tel. (0227) 591543.