• Rick Koning: ,,Ik heb veel onzin gehoord, zoals nu wel blijkt. -

    Willem Ment den Heijer

Garnalenschipper maakt reisje met pulskotter

OUDESCHILD Hoewel het besluit ten aanzien van het pulsverbod nog tot in detail geformuleerd moet worden, is het duidelijk dat de kottervloot een enorme dreun heeft gekregen. Texelaar Rick Koning, schipper-eigenaar van de garnalenkotter TX-42, begrijpt er weinig van. Hij maakte nog niet zo lang geleden als opstapper een reisje met de TX-36 en was verbaasd over de kwaliteit van de vangst en de geringe hoeveelheden bodemvuil.

Willem Ment den Heijer

Rick Koning runt samen met compagnon Erik Boersen de TX-42 'Res Nova'. Met deze in 2003 gebouwde garnalenkotter boert hij, ondanks de vangstbeperkingsmaatregelen, vrij goed. De garnalenvangsten zijn sinds augustus vorig jaar voortreffelijk en om dumpprijzen te voorkomen, vist de vloot niet meer dan 24 uur per week. ,,Toevallig kwam het zo uit om een reisje met de TX-36 te maken. Ik zou bijna zeggen, het is een prachtvisserij met levendige boxen en veel minder bodemvuil," aldus de Texelse garnalenschipper. Hij viste meer dan tien jaar geleden voor het laatst op een traditionele boomkorkotter. Voorheen maakte Koning deel uit van de bemanning van de TX-36.

Koning: ,,In 2008 besloot ik voor mezelf te beginnen. Ik heb toen een jaar op de TX-27 van Adrie Hutjes gevaren om vertrouwd te raken met de garnalenvisserij. Daarvoor zat ik dus op de TX-36. Nou, met de wekkers was het wel anders. Dan ving je bijna alles wat op de bodem ligt. Je had dus meer werk te doen aan dek. En voor de vis was al die troep ook niet bevorderlijk. Er ging dus een wereld voor me open met de puls. Ik heb de hele reis aan dek gewerkt en heb het dus allemaal van dichtbij gezien. In de garnalensector is weleens geroepen dat de puls slecht is voor de garnalenstand maar ik twijfel aan die beweringen. Ik heb veel onzin gehoord, zoals nu wel blijkt."

Rick Koning vond het een leerzame reis. ,,Behalve dat mijn oude baas Jaap van der Vis een mannetje nodig had, vond ik het ook interessant om de pulstechniek eens van dichtbij mee te maken. Voor je fysiek is het beter, want minder gesjor en getrek aan kettingen. De mannen hebben het aan boord minder zwaar dan destijds met de boomkor. Het besluit van de EU is echt een mokerslag voor de bedrijven die de laatste jaren afhankelijk zijn van de pulsvisserij. Er is veel te veel onzin over deze innovatieve vangstmethode verspreid en dat heeft de besluitvorming beïnvloed', zo meent hij. 'Ik heb tijdens de reis in elk geval geen dode of geëlektrocuteerde vis kunnen aantreffen."