• Directeur Ben Hendriks van WMC tussen enorme rotorbladen.

    Gerdine Schipper

Gedwongen groei op maat

WIERINGERWERF WMC is een bedrijf op de Oude Zeug bij Wieringerwerf, waar rotorbladen van windturbines getest worden. Windturbines worden steeds groter en daarmee dus ook de rotorbladen. Waar enige jaren terug rotorbladen van 20 meter gangbaar waren, zijn de bladen voor de nieuwste turbines flink groter. Het laatste jaar test WMC voornamelijk rotorbladen van ongeveer 60 meter lengte. "Veel kleiner krijgen we ze hier niet meer, dus willen we onze loodsen langer maken, om de rotorbladen volledig onder dak te kunnen testen. Bladen van 60 meter passen niet meer in ons gebouw." Aldus directeur Ben Hendriks.

Co Schipper

WMC is een stichting ontstaan uit een project van TU Delft. Hier begon de universiteit met het testen van rotorbladen. Toen de ruimte in Delft te klein werd is in 2002 WMC opgericht en gevestigd in Wieringerwerf. Volgens Hendriks heeft deze locatie een groot voordeel bij de aan- en afvoer van rotorbladen. "We kunnen hier per boot aan- en afvoeren. Voor vervoer over de weg zijn de bladen inmiddels te lang geworden." WMC test de windturbinebladen als onderdeel van het verstrekken van een certificaat voor de hele molen. De bladen worden getest op sterkte en op een belasting die minimaal 20 jaar mee moet kunnen.

OVERNAME In de zoektocht naar investeerders liep WMC tegen problemen op. "WMC is een stichting en dat brengt financiële blokkades mee. Het is namelijk moeilijk om een goede business case te maken voor een onafhankelijke stichting," legt Ben Hendriks uit. "Toch zochten we naar zekerheid en raakten in gesprek met een klant van ons, LM Wind Power, uit Denemarken. Dat leidde uiteindelijk tot een overname. Dit is voor WMC de enige manier om te overleven, want uitbreiding is echt noodzakelijk, anders is er straks geen werk meer. Tien jaar geleden waren we de grootste, nu horen we bij de kleinsten."

TOEKOMST Hendriks ziet de toekomst voor windenergie positief. "Het is de goedkoopste vorm van schone energie. Alleen in Nederland zie je een negatieve impuls. Dat is in het buitenland wel anders."