• Sinterklaas moest zijn mijter goed vasthouden.

    Henk Cornelissen

Goede binnenkomer Sinterklaas

DEN OEVER Voordat Sinterklaas voor de televisie zijn entree maakt in Nederland, zet hij altijd eerst voet aan wal op Wieringen. Stipt om tien uur in de ochtend kwam de pakjesboot zaterdagochtend voor de kant bij de visafslag in Den Oever. Daar stonden meer dan duizend kleine en grote kinderen op hem te wachten, ondanks de vrij harde wind en enkele regenbuien, die hun in het vooruitzicht waren gesteld.

Helemaal vlekkeloos ging het niet bij de aankomst. Sinterklaas was nog maar net de loopplank af, toen deze naar beneden klapte, net voordat zijn pieten hem zouden volgen met de pakjes. Dat liep dus met een sisser af. En ze hadden het onderweg al zo zwaar gehad, met de weersomstandigheden in de Golf van Biskaje en ook in Het Kanaal, de zee-engte tussen Engeland en Frankrijk, waar het altijd flink kan spoken. Ook bij aankomst in Den Oever stond er nog een stijve bries. Sinterklaas moest zijn mijter goed vasthouden, toen hij van boord stapte.

Ook was er onderweg nog, geheel onnodig, de paniek rond de pepernotencrisis, waarover in de Wieringer Courant uitvoerig is bericht. Sinterklaas neemt gewoonlijk voor de intocht voldoende pepernoten mee, maar voor de schoenen van de kinderen en voor de pakjesavond worden de pepernoten altijd op locatie gebakken. En sinds kort draait de molen De Onderneming maar op halve kracht, omdat de binnenroede moet worden vervangen. De molenaars van De Hoop in Den Oever moeten nu met een dubbele bezetting draaien en hebben daarvoor de hulp van de kinderen nodig. Zij kunnen daar op de woensdagen 22 en 29 november om 13.00 uur komen helpen met het maken van de speciale pepernotenmix. Meer hierover lees je in de Wieringer Courant.

Burgemeester Jaap Nawijn verwelkomde de sint en zijn gevolg voor het laatst namens de gemeente. Per 1 september 2018 neemt hij afscheid van Hollands Kroon. Ook nu was de burgemeester weer onder de indruk van de grote opkomst in Den Oever en ook was hij goed te spreken over de kwaliteit van de pepernoten en de schuimpjes, die op de haven werden uitgedeeld. Verder was te zien dat er dit jaar veel cadeautjes zullen zijn en ook heel grote. De pakjeswagen was er zelfs te klein voor, maar dat zal ongetwijfeld worden opgelost. Een goede binnenkomer van Sinterklaas in Hollands Kroon, mag je zeggen.