• Beeld uit de korte maar hevige historie van de Wieringermeer.

Herwinnen door werken bij Historisch Genootschap

WIERINGERWERF Het Historisch Genootschap Wieringermeer houdt op dinsdag 28 november om 20.00 uur ledenvergadering in de Theaterzaal van de Cultuurschuur. Zodra alle bestuurlijke en huishoudelijke zaken zijn afgedaan, wordt na een pauze de film 'Herwinnen door werken' vertoond.

De meeste historische beelden van de bevrijding van Nederland laten vrijwel allemaal hetzelfde zien; een opgetogen bevolking die naar de bevrijders zwaait, vrolijke bevrijdingsfeesten en een overal weer fier wapperende driekleur. Die Nederlandse vlag keert weliswaar terug in ][Herwinnen door werken, maar wordt slechts gebruikt voor de titelsequentie en spaarzame tussentitels. Eroverheen zijn beelden van vuur te zien, als symbool van de vernietiging die de Duitsers maar ook de bevrijders veroorzaakten. Het hele middendeel van de film staat in het teken van deze destructie. Van de onderwaterzetting van de Wieringermeerpolder (op 17 april 1945), tot de vrijwel complete verwoesting van Arnhem. Een van de ontroerendste beelden uit het gedeelte over de Slag om Arnhem is die waarop een kruis met de woorden 'English soldier' staat. De film zit vol van dit soort details die boekdelen spreken. Zo hangt een vrouw was vol gaten aan de lijn, zien we mensen in houten schuurtjes en zelfs kippenhokken wonen en glijdt de camera over advertenties in ][Het Parool van 7 juli 1945: 'Wie kan inlichtingen geven over persoon x en y'?

Zeventig jaar later bevreemden de shots waarin kinderen soldaatje spelen en volwassenen massaal in veewagens stappen in de hoop dat de trein hen thuis zal brengen. Die onschuld is bijna niet te rijmen met de verschrikkingen die wij met de Tweede Wereldoorlog associëren. Een proloog laat zien hoe welvarend Nederland voor de oorlog was, waarna de uiteenlopende gevolgen van de Duitse bezetting aan bod komen. Het middendeel laat de verwoesting zien (Arnhem, Walcheren, Wieringermeer) en in het laatste halfuur van de film draait het om de wederopbouw.