• De winnende opname.

    Leen van Nieuwenhuijzen

Het Derde Oog ziet spoken

WIERINGERWERF Hoe maak je een spookachtige foto? Door bijvoorbeeld speciale belichtingstechnieken toe te passen, waardoor een angstaanjagend of vervreemdend effect ontstaat. Of door bijvoorbeeld lange sluitertijden te gebruiken, waardoor bewegende mensen veranderen in schimmige figuren. Onscherpte wekt de suggestie dat er 'iets' of 'iemand' beweegt. Ook met bijvoorbeeld een sinistere omgeving, griezelige voorwerpen, een spannende compositie of goed acterende modellen kun je een spookachtig beeld creëren.

In december beleefden de leden van fotoclub Het Derde Oog een spookachtige avond met de ene na de andere lugubere afbeelding. Aan creativiteit was ook op dit vlak geen gebrek. Eén van de clubleden had met behulp van een boender, een hoed, een vlinderstrikje en rode punaises (als ogen) een eng beeld gemaakt en dit met zijn camera vastgelegd. Een ander had met behulp van Photoshop een zombie tevoorschijn getoverd. De opname van Leen van Nieuwenhuijzen van een schattig meisjespopje met een scherp mes tegen haar hoofd werd als het meest 'spooky' ervaren. Door het poppetje schuin van achteren te belichten (tangverlichting), krijgt het een griezelige uitstraling. Hetzelfde effect wordt bereikt als iemand in het donker een zaklamp onder zijn kin houdt. Het contrast tussen het lieflijke poppetje en gevaarlijke mes versterkt het onbehaaglijke gevoel.

Met een hapje en een drankje hebben de vrijetijdsfotografen van Het Derde Oog het jaar 2017 al voor de kerstvakantie afgesloten. De eerste thema-avond in het nieuwe jaar is aanstaande maandag 15 januari, met als onderwerp 'Reclame/productfotografie'. Wie het leuk lijkt eens een clubavond bij te wonen, is van harte welkom. De bijeenkomsten vinden plaats in zaal 4.10 ('t Atelier) van de Cultuurschuur, Loggersplein 1 in Wieringerwerf. Vanaf 19.30 uur is de inloop en om 20.00 uur beginnen de clubavonden.

Voor inlichtingen kunnen belangstellenden contact opnemen met Leen van Nieuwenhuijzen, via tel. (0227) 501837 of per e-mail, info@fotoclubhetderdeoog.nl. Meer informatie is te vinden op de website www.fotoclubhetderdeoog.nl. Bij de clubavond van 11 december kunt u griezelen bij de foto's voor het thema 'Spooky / Spookachtig'.