• Burgemeester Jaap Nawijn voor het gemeentehuis in Anna Paulowna.

    Henk Cornelissen

Het zit er voor Nawijn bijna op in Hollands Kroon

ANNA PAULOWNA De gemeente Hollands Kroon wilde geen saaie burgemeester en die heeft ze ook niet gekregen, zegt Jaap Nawijn over zichzelf, in de aanloop naar zijn afscheid als burgemeester - nu waarnemend - van deze nog vrij nieuwe gemeente. ,,En ik ben ook wel een emotioneel mens. Soms word je daarvoor afgestraft," zegt hij in een interview met de Wieringer Courant die vandaag verschijnt.

,,Vergelijk het maar met een kind dat leert fietsen," zegt Jaap Nawijn over de eerste turbulente jaren van de gemeente Hollands Kroon. ,,Je kunt ernaast blijven lopen en een handje vasthouden tot het 21 is, maar het is beter het te leren met slingeren, vallen, opstaan en weer doorgaan. Zo kijk ik tegen deze korte geschiedenis aan. Bij tegenwind – en die hebben we hier nogal eens – is het zaak koersvast te blijven."

Die koersvastheid typeert ook de samenleving van Hollands Kroon, vindt Nawijn. ,,Hier kwamen vogels van zeer diverse pluimage bijeen en de mensen hebben elkaar uiteindelijk wel gevonden. Wieringers denken al gauw dat ze de gemeente niet nodig hebben en varen het liefst hun eigen koers, zoals de vissers dat doen. Dat maakt hen authentiek en ze nemen graag verantwoordelijkheid. Je ziet dat ook terug in de pioniersgeest in de Wieringermeer en Anna Paulowna. En in voormalig Niedorp vind je nuchtere mensen en harde werkers. Ik voel hier in het algemeen een gezonde nuchterheid, van 'doe maar gewoon'. Ik zie dat bepaald niet als onverschilligheid."

Nawijn maakte al gauw kennis met de betrokkenheid van de inwoners bij hun naaste omgeving. In zijn eerste maanden maakte hij fietstochtjes door de dorpen. En zo gebeurde het ook in Wieringerwerf, waar enkele dorpsbewoners hem het oude gemeentehuis lieten zien. ,,We waren het er al gauw over eens dat dit een prachtige locatie voor een cultuurcentrum zou zijn en inmiddels staat er een huis waar heel veel gebeurt. Dat hebben die mensen geweldig gedaan. En daarna gebeurde hetzelfde met overbodige gemeentelijke gebouwen in Wieringerwaard, Lutjewinkel en Slootdorp. De mensen hebben laten zien dat ze heel veel zelf kunnen, in plaats van aan te nemen dat de gemeente het allemaal wel even doet."

Meer uit het vraaggesprek met de scheidende burgemeester in de Wieringer Courant van vrijdag 4 januari 2019 (ook op e-paper).