• Nieuwe dakisolatie boven een opgeruimde zolder.

    Wooncompagnie

Huurders duurzaam zomer in

MIDDENMEER Huurders van Wooncompagnie in Middenmeer gaan duurzaam en met een opgeruimd gevoel de zomer in, nu de dakisolatie is aangebracht. ,,Voor de meeste bewoners is het aanbrengen van dakisolatie het moment om de zolder grondig op te ruimen," zo is de ervaring van projectleider Thijs Holleman van het bouwbedrijf Tuin uit ’t Zand, dat deze werkzaamheden voor Wooncompagnie uitvoert. ,,En je ziet steeds vaker dat mensen spullen niet zomaar weggooien, maar aanbieden via Marktplaats of beschikbaar stellen aan een kringloopwinkel. Dat maakt de cirkel binnen dit soort duurzaamheidsprojecten mooi rond."

In de ‘bomenbuurt’ van Middenmeer bij zo’n zestig woningen dakisolatie aangebracht. Ook zijn enkele verwarmingsketels vervangen. Deze huizen waren eerder al voorzien van bodemisolatie. Aan de Dr. Colijnstraat in Middenmeer worden momenteel bij 22 woningen de draaiende delen vervangen. Ook wordt HR++-beglazing aangebracht en krijgen de huizen aan de buitenzijde een nieuwe verflaag. Later dit jaar volgt daar de dakisolatie. Bij deze projecten staat het verbeteren van de energielabels centraal. Deze handelingen leveren de bewoners, naast meer wooncomfort, aanzienlijk lagere energielasten op.

Volgens Holleman is dakisolatie, als het gaat om energetische maatregelen, de kers op de taart. ,,Een minder goed geïsoleerde woning verliest de meeste warmte via het dak, want warmte stijgt. Als het in de winter heeft gesneeuwd, zie je meteen welke woningen dakisolatie hebben. Bij goed geïsoleerde woningen blijft het dak wit, terwijl de sneeuw op daken van minder goed geïsoleerde woningen snel verdwijnt. Dat geeft wel aan wat dakisolatie doet." Bij dakisolatie wordt het dak aan de binnenzijde voorzien van steenwol en vervolgens afgewerkt met duurzame houten OSB-platen. De werkzaamheden nemen per woning vier á vijf dagen in beslag. ,,Mensen zien er vaak tegenop," zegt Holleman, ,,maar gelukkig valt de overlast achteraf altijd mee. We dekken de hal, trap en overloop keurig af en na afloop verwijderen we het stof. Dat kunnen bewoners doorgaans erg waarderen."