• De complete cast; links vooraan regisseur Joey Kugelmann.

  Henk Cornelissen
 • Een indrukwekkend gezicht, deze stretched limo waarmee de jonge sterren werden vervoerd.

  Henk Cornelissen
 • Gadegeslagen door trotse ouders en grootouders liepen de acteurs over de rode loper de bioscoop in.

  Henk Cornelissen
 • De sterren werden na de filmvertoning in het zonnetje gezet.

  Henk Cornelissen

Jonge Oeverse sterren in gala naar de bios

DEN OEVER Als ware filmsterren werden ze ingehaald bij de bioscoop Vue te Hoorn. De kinderen van groep 6/7 van de openbare basisschool 't Span uit Den Oever werden er in groepjes met een limousine voorgereden en daarna over een rode loper naar de ingang geleid. Het ging hier dan ook om een heuse filmpremière. De klas deed mee aan Workshop De Ontdekkingsreis (WDO), mogelijk gemaakt door de overkoepelende onderwijsorganisatie Surplus. Onder leiding en begeleiding van theatermaker Joey Kugelmann, directeur van WDO Movies, bedachten ze een verhaal, waarin hun eigen leefomgeving een grote rol speelt, en ze ontpopten zich tot ware acteurs.

De première van Compassion, de titel van de film, werd bijgewoond door een groot aantal ouders en grootouders van de leerlingen en natuurlijk het team van OBS 't Span. Nadat de kinderen - in gala gekleed - uit de 'stretched limo' waren gestapt, mochten ze eerst aan de bar in de foyer popcorn en frisdrank bestellen. Vervolgens werd het gezelschap naar een van de filmzalen van Vue geleid. Daar wachtte het publiek in spanning af op wat er ging komen.

Eigen verhaal

De kinderen van groep 6/7 bleken zelf het verhaal te hebben bedacht, tegen de achtergrond van Den Oever. Een visserman loopt de haven binnen en omdat hij zo weinig thuis is, neemt hij zijn gezin mee voor een vaartochtje op zee. Zijn dochter Isa is er niet voor in; zij danst op internationaal niveau en is geselecteerd voor het wereldkampioenschap. Ze gaat met grote tegenzin aan boord en ruziet met haar vader. Dat heeft een ongeluk tot gevolg, met desastreuze gevolgen. Of komt er toch nog een happy end? De kinderen speelden dit verhaal, met een verrassend einde, zelf uit, met een mooie hoofdrol voor Fien van Luijt. Zo brengt deze film onvermoede talenten aan het licht. Niet alleen acteertalent, maar ook creativiteit. Voor de rol van vader en moeder werden acteurs ingezet.

Traantje

Het resultaat mag verbluffend worden genoemd. Nu en dan golft de ontroering door de zaal. ,,We hebben zelf ook nu en dan een traantje weggepinkt bij het monteren," bekent regisseur Kugelmann, die naar eigen zeggen nog niet eerder zo trots is geweest op een film die uit zijn serie workshops is voortgekomen. De film is op dvd verkrijgbaar en zal ook beschikbaar komen op het YouTube-kanaal van Workshop De Ontdekkingsreis.