• Donateurs mogen zaterdag gratis meevaren.

    KNRM Den Oever

KNRM onthaalt haar donateurs en belangstellenden

DEN OEVER Eén keer per jaar stelt de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij haar deuren open, om donateurs en andere belangstellenden een kijkje in de keuken te bieden. De Nationale Reddingbootdag van de KNRM is dit jaar op zaterdag 28 april. Alle 45 stations doen mee; ook Den Oever, waar publiek tussen 10.00 en 16.00 uur welkom is.

Reddingbootdag is dé dag voor donateurs om actief kennis te maken met het werk, de vrijwilligers en het materieel van de KNRM. Het station Den Oever is eind 2000 opgericht en heeft sindsdien meer dan duizend mensen in veiligheid gebracht. Het bijzondere aan Den Oever is, dat het station actief is op de Waddenzee en het IJsselmeer. Het boothuis ligt aan de Sluiskolkkade, aan de IJsselmeerkant. De bezoekers worden er verwelkomd met een kopje koffie of thee. Donateurs van de KNRM mogen op vertoon van hun lidmaatschapsbewijs gratis meevaren. Kinderen mogen mee onder begeleiding van een volwassene. Het is ter plaatse mogelijk donateur te worden. Bij terugkeer staat er doorgaans een gebakken visje op tafel.

De Kustwacht komt op een nog nader te bepalen tijdstip langs met een helikopter voor een fly-by. Het programma is onder voorbehoud, want het kan zomaar zijn dat hulpverlening nodig is. De pleziervaart komt weer op gang en dit KNRM-station heeft gemiddeld zo'n dertig acties per seizoen. Overigens wordt dit jaar niet gevaren met de Johanna Margareta; die krijgt een werfbeurt en wordt voorzien van nieuwe apparatuur. Als stand-in fungeert de Johanna Maria.

In het boothuis staan de vrijwilligsters van de winkel klaar om allerlei artikelen, voorzien van het KNRM-logo te verkopen. Nieuw in de collectie zijn dit jaar onder andere een Dopper-drinkfles en een paraplu. Ook hiervan komt de opbrengst ten goede aan dit reddingswerk. De KNRM wordt niet gesubsidieerd, dus is ze voor haar inkomsten afhankelijk van donaties, legaten en dergelijke. Behalve nieuwe donateurs hoopt de KNRM ook wat nieuwe bemanningsleden aan te trekken. Omreden van leeftijd zijn enkele vrijwilligers uitgetreden en er zouden best weer wat verse krachten bij mogen. Later in het jaar worden hiervoor nog wervingsacties georganiseerd.