• Onder grote belangstelling werden de schapen geschoren.

    Stichting Kroondieren

Kroondieren kunnen er weer voor een jaar tegen

WIERINGERWERF Op de kinderboerderij Het Galjoen, gevestigd aan de gelijknamige straat in de Schepenwijk, heeft de stichting Kroondieren er voor gezorgd dat de dieren er weer voor een jaartje tegen kunnen. Vrijwilliger Janny Zwart schreef onderstaand verhaal over al deze gebeurtenissen.

Janny Zwart

Vrijdag 10 mei was het weer tijd voor de jaarlijkse entingen bij de dieren, onder andere tegen Q-koorts bij de geiten en schapen. Alles was van tevoren door de vrijwilligers goed voorbereid. Toen dierenarts Leonie Gooijer arriveerde stonden de twee grote schapenrassen apart van elkaar binnen, de geiten waren in hun nachthok opgesloten en er was voldoende hulp aanwezig om alles vlot te laten verlopen. De kleine Ouessantschapen waren al een dag ervoor al vanaf de weide bij de herten naar de stal van pony Sterre naar binnen gebracht. Dit ras is erg schuw en het risico om hen op de laatste dag nog te moeten verhuizen en insluiten was te groot. Eén voor één werden zij in een kruiwagen er naar toe gereden, dit werkt altijd het beste. Toen het vrijdag eenmaal zover was kregen de grote Herdwickschapen, de Hampshire Downschapen en kleine Ouessantschapen niet veel kans om tegen te stribbelen. Dierenarts Leonie toonde zich zeer bedreven zodat het leed dan ook snel geleden was voor ze. Hiervoor waren de geiten reeds ingeënt, van hen klonk af en toe wel een protestkreet maar toch moesten ook zij hun lot ondergaan. De gezondheid van onze dieren en ook de mensen die met hen werken of zij die ons komen bezoeken moet altijd gewaarborgd zijn. Q-koorts is een ernstige aandoening die ook op de mens kan overslaan dus zullen we er steeds voor waken dat dit niet kan uitbreken.

Daarna kwamen ook de varkens en de konijnen aan de beurt. De varkens wel onder protest, met name Ernie voelde zich flink beetgenomen toen hij ineens, terwijl hij samen met zijn broer Bert lag te zonnen, vanuit het niets een prik in z'n bil kreeg! Gelukkig is al deze opwinding slechts één keer per jaar nodig. De konijnen ondergingen het vaccineren gelaten en waren dus ook snel klaar. De geiten mochten na dit alles direct weer los maar de schapen moesten nog wel een nachtje binnen blijven. Natuurlijk vinden ze het niet leuk om in beperking te moeten blijven maar hun vachten moesten goed droog zijn voor de volgende dag. Want er stond hen alweer een nieuwe opwindende gebeurtenis te wachten. Die dag kwam Dhr. Dick de Groot de schapenscheerder voor de jaarlijkse scheerbeurt. Dus stonden ze nog apart toen hij arriveerde zodat het werken zo vlot mogelijk kon verlopen. Het was jammer genoeg een beetje koud, maar wel lekker zonnig en er waren gezellig veel kijkers. Nieuwsgierige pony Sterre werd tijdelijk achter het hek gezet en daarna kon het schapenscheren beginnen.

Allereerst werden de Hampshire Downschapen van hun berenmutsen en vacht ontdaan en zodra ze klaar waren kregen ze een roze middeltje op hun huid gesmeerd wat bescherming biedt tegen Myiasis (ook wel vliegenlarveziekte) Deze ziekte kan in de zomer veroorzaakt worden door groene vliegen die hun eitjes op de schapen leggen waarvan de larven die daar uit komen door de huid van het schaap kunnen vreten. Een pijnlijke en ongewenste situatie die we hiermee kunnen voorkomen. Alle verrichtingen van dhr. D. de Groot werden nauwlettend gevolgd door de bezoekers. Daarna waren de Herdwickschapen aan de beurt. Het verschil in vacht tussen de Herdwicks en Hampshire Downs was heel goed te zien. Maar alle schapen van klein tot groot voelden zich evenveel opgelucht toen zij weer fris geschoren het veld op mochten. Boris het als eerste geschoren Hampshire Downschaap maakte een geweldige vreugdesprong toen hij klaar was, dit tot groot vermaak van de kijkers! Alleen de Ouessantschaapjes moesten nog weer even terug in de stal om later weer teruggebracht te worden naar het veld bij de herten. Het was wel even wennen aan het nieuwe slanke uiterlijkvan de schapen maar ze zien er allemaal weer fris en mooi schoon uit. Ze kunnen er weer en jaartje tegen! Nog niet alle geschoren vachten zijn verkocht, wie snel is kan er nog reserveren! Neem hiervoor contact op met: N.Beelen, 06 - 16 39 83 17 of penningmeester@stichtingkroondieren.nl

A.s. zaterdag 25 mei zijn we van 10.00 uur tot 12.00 uur geopend voor bezoekers. Voor wie er ditmaal niet bij kon zijn een mooie gelegenheid om ook eens bij ons te komen kijken.