• Samen schilderen aan tafel.

Lelypark knutselt en speelt met welpen

WIERINGERWERF De bewoners van zorgcentrum Lelypark verblijven nog ongeveer zes weken in Molenweid te Wieringerwaard, vanwege de verbouwing, maar de Tuinkamer is nog steeds in gebruik voor gemeenschappelijke activiteiten. De bewoners van de aanpalende appartementen wachtten daar zaterdagochtend de welpen van Scouting Die Robben op. Deze jonge Wieringermeerders kwamen er met hun begeleiders naartoe om met de senioren te knutselen, te sjoelen en te vlotbruggen.

De welpen - allen tussen zeven en elf jaar oud, strak in het uniform met groene bloes en insignes, geruite halsdoek en spijkerbroek - hadden een drukke avond en nacht achter de rug. Ze waren op winterkamp geweest en daar hoorde ook een spannende overnachting in het clubgebouw bij. Ondanks deze vermoeienissen stonden de negen jongens en twee meisjes de volgende ochtend alweer fris en fruitig klaar voor actie. Drie begeleidsters waren erbij. Zij worden niet meer akela genoemd, maar bij hun scoutsnamen, die zijn geïnspireerd op het bij velen bekende verhaal Het Jungleboek: Raksha, Marala en Chicka.

De welpen van de scoutingclub straalden vriendelijkheid en ernst uit. Ze waren hier met een missie! Onderdeel van het winterthema van Die Robben - die aan de Prinses Irenestraat, niet ver van Lelypark - hun clubhuis hebben - was: 'Help een ander.' De welpen en de leiding hadden hiervoor het zorgcentrum benaderd, met het aanbod de bewoners van de appartementen een gezellige ochtend te bezorgen. Eén van de jongens vertrouwde een bewoonster fluisterend toe dat hij heel graag oude mensen helpt.

Op het programma stonden twee activiteiten: knutselen en Oudhollandse spellen. De deelnemers aan het knutselen mochten een stevige boomtak met knoesten uitkiezen. De welpen deelden penselen, bakjes water en wegwerpbordjes uit, waarop ze flinke dotten verf in allerlei kleuren spoten. De bewoners gingen meteen ijverig aan het werk, bijgestaan door de jongelui. De takken kregen alle kleuren van de regenboog; ook de dennenappels. Er werden macaronikrulletjes uitgedeeld, met de opdracht ook deze te verven. Met een dikke naald werden ze daarna aan een touw geregen. De takken werden opgesierd met de denappels en de macaroniketting. Ondertussen versierde een tweede groep bewoners jampotjes. Het resultaat was een knap staaltje handenarbeid.

Even verderop vermaakten de andere bewoners zich met vlotbruggen en sjoelen. Samen met de welpen speelden ze spannende partijtjes. Na afloop ruimden de jongelui alles op en veegden ze de vloer aan. De bewoners waren erg te spreken over de mooie ochtend die de welpen van Scouting Die Robben hen hadden bezorgd. En de welpen waren weer een stapje dichter gekomen bij een nieuw vaardigheidsinsigne.