Nieuwe scheepslift Luyt mag naar nieuwe plek

DEN OEVER Het was niet meer dan een hamerstuk, de wijziging van het bestemmingsplan en de verlening van de omgevingsvergunning voor de verplaatsing van het dokbedrijf Luyt in de Vissershaven. Maar het is een belangrijk besluit voor de aanblik van de Vissershaven.

Er zijn nog wat wijzigingen in de vergunning aangebracht, op aandrang van het hoogheemraadschap en het rijk, in verband met de waterkwaliteit. Zodra de dijk en de kade daar zijn versterkt, kan het werk beginnen. Er komt bij het havenkantoor een nieuwe scheepslift ter vervanging van het oude dok, dat nu aan het palenscherm tegenover de visafslag ligt, maar zijn vaste plek had in de hoek bij het monumentale peilschaalhuisje. Daar wordt de Historische Hoek ingericht, voor vaartuigen als de Wieringer aken WR 173 en WR 4 en de Wieringer skuut WR 60.

Deze historische schepen mogen daar overigens gratis liggen. Dat werd afgelopen donderdag ook geregeld, bij de jaarlijkse vaststelling van de havengeldverordening als onderdeel van de gemeentelijke belastingheffingen. Deze gunst geldt ook een ander pronkstuk van het varend erfgoed in Hollands Kroon, de ansjovisjol KH 44 die in Kolhorn zijn ligplaats heeft.