• De molen draait voorlopig op halve kracht.

Nog maar half wiekenkruis

HIPPOLYTUSHOEF Het was een knap staaltje werk aan de molen De Onderneming, maar de euforie sloeg toch een beetje om toen de gehavende molen daar ineens stond met twee wieken. Het beeldbepalende erfgoed moet het hier anderhalf jaar mee doen. De Onderneming is in goede staat, alleen de 53 jaar oude stalen roeden van het wiekenkruis zijn doorgeroest en dus aan vervanging toe. Sinds mei staat de molen om veiligheidsredenen al stil.

Onder toezicht van Ron Blonk van molenmakerij Saendijck werd de binnenroede uit de molen getrokken en op de grond gelegd. ,,Nu ligt voor ons de taak de roe in stukken te zagen en als schroot te verkopen. De opbrengst komt ten goede aan de restauratie," vertelt penningmeester en molenaar Ton Maas van De Wieringer Molens.

Om de restauratie niet te moeten bekostigen uit het onderhoudsgeld, is de vereniging begonnen met crowdfunding, het aanboren van subsidiebronnen en het geven van presentaties. De kosten zijn begroot op 64.000 euro. De crowdfunding 'Geef De Onderneming zijn wiekenkruis terug' loopt naar wens en er is tienduizend euro subsidie binnen, maar dit is niet voldoende, zegt Maas. ,,In eerste instantie hebben we genoeg aan de helft. We hebben ervoor gekozen eerst de slechtste van de twee roeden te vervangen. Met de buitenroede kunnen we nog draaien en dat is nodig want we hebben zeven leerling-molenaars en dan moet er wel wat te draaien zijn. Dat is ook beter voor de molen. Er is meer geld toegezegd maar helaas nog niet uitbetaald waardoor we de schilderbeurt hebben moeten schrappen. Hopelijk willen meer mensen de vereniging ondersteunen zodat we in 2019 weer een compleet, veilig wiekenkruis hebben."

Meer informatie over de crowdfundingactie is te vinden op de website van de vereniging, www.dewieringermolens.nl.