• De TX-36 'Jan van Toon' gaat vandaag de zee op met landelijke politici.

    W.M. den Heijer

'Noordzee wordt een industrieterrein'

DEN OEVER Voorafgaand aan de protestdemonstratie vanaf het Amsterdamse IJ, die morgen wordt gehouden door de actiegroep Eendracht Maakt Kracht, neemt de kotter TX 36 vandaag landelijke politici mee voor een kort reisje, zodat ze kennis kunnen maken met de visserij. Het initiatief van EMK wordt gesteund door 125 Nederlandse visserijbedrijven met bemanningen.

(door Willem Ment den Heijer)

De TX 36 is al jarenlang een vaste klant van de visafslag in IJmuiden en schipper Jan van der Vis wilde zijn kotter wel beschikbaar te stellen voor een korte excursie op zee. Dirk Kraak, zelf schipper op de eurokotter BRA 7 en vicevoorzitter van EMK, vindt het belangrijk dat politici een beter beeld krijgen van de visserij, de situatie waarin de sector zich bevindt en dat ze bijgepraat worden over de effecten van de aanleg van megagrote windmolenparken. Fractieleden van de PVV, de VVD en de ChristenUnie hebben zich aangemeld.

Met name de windmolenparken op zee zijn de vissers een doorn in het oog. Ze zien een groot deel van hun visgronden met favoriete vangstbestekken in rook opgaan. Nederland legt tot 2023 vijf megaparken aan. Bijna jaarlijks verrijst een nieuw windpark op zee. Britse, Duitse, Deense en Nederlandse windparken groeien naar elkaar toe. ,,Waar moeten wij straks nog vissen?" vraagt Dirk Kraak zich af. Met plannen voor een 'batterij-eiland' op de Doggersbank en elders mogelijk zelfs een vliegveld, ziet hij de Noordzee veranderen in een 'bomvol industrieterrein'.

Milieuorganisaties houden zich muisstil, vinden vissers. ,,Zelfs nu uit onderzoek blijkt dat windmolens op zee desastreus zijn voor zeevogels en het onderwaterleven. Vogels worden uit de lucht gemept, zeezoogdieren krijgen schade aan de gehoororganen en vissen vertonen veranderend paai- en migratiegedrag. Natuurorganisaties krijgen compensatie in natuurgebieden. Ook dat is verlies van visgrond." Met de korte visreis hopen de vissers dat politici eerst goed nadenken alvorens zich te scharen achter het energiebeleid waarvan de nadelen volgens de vissers bewust naar de achtergrond worden geduwd.