• Leerkracht Iris Veldboer, Sophie, Femke en Keano bij de auto.

    Paula Seijbel

OBS De Triangel naar wedstrijd om RC Cup

WIERINGERWERF Leerlingen van de groepen 7 en 8 van OBS De Triangel doen mee aan de Surplus RC Cup. Een onderlinge racewedstrijd tussen tien aangesloten scholen van Stichting Surplus met radiografische bestuurbare modelauto's. De scholen kunnen deze auto in bruikleen krijgen via de stichting of zelf aanschaffen. Per school doet één raceauto mee.

Het doel van deze RC Cup is volgens Iris Veldboer, leerkracht 7 en 8, kinderen te leren samenwerken, elkaars talenten te ontdekken, kennis te laten maken met techniek, hun creativiteit te stimuleren, kennis te laten maken met duurzame technologie en duurzame mobiliteit. Op een educatieve en competitieve wijze doen leerlingen kennis op van communicatie, design, elektrotechniek en komen op deze manier in contact met het bedrijfsleven. Femke, leerling groep 7: "leerlingen die in het team van financieel manager zijn ingedeeld bijvoorbeeld leren beter rekenen, we maken zelf presentaties die aan het bedrijfsleven moeten worden gepresenteerd, we zoeken zelf naar sponsors want alles moet natuurlijk worden betaald". Keano uit groep 8 vult aan: "op een leuke manier zijn we aan het leren. Ook moeten we vaak dingen op het internet opzoeken".

Leerlingen keken goed nu hun eigen capaciteiten en hebben gesolliciteerd naar een functie binnen het raceteam die het beste bij hen past. Het team bestaat uit coureurs, monteurs, teamleider, financieel manager, designer en PR-medewerkers die voor publiciteit en sponsoring zorgen. Femke: "het is belangrijk om sponsoren te zoeken want alle onderdelen moeten worden bekostigd zoals wielen, accu, spuitverf, scharen om de kap te knippen, T-shirts met ons logo erop etc." Ook moet door de leerlingen zelf voor een lunch voor 30 personen worden gezorgd. Hiervoor hebben zij een beroep gedaan op bakkerij Slijkerman en HEMA.

De winnaar van de race is niet alleen de snelste auto. Op andere criteria wordt ook gejureerd. De jury beoordeelt de teams op vijf thema's die elk zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Uiteindelijk ontstaat er een totaalplaatje van de teamprestatie. Het team met de meeste punten wint de hoofdprijs. Voor ieder thema is ook een prijs te winnen. Zo is er een Design Award, Communicatie Award, Sponsoring/financieel management, Sportiviteit Award en een Speed Award.

"Het is super gaaf om mee te doen", juicht Sophie. Keano en Femke vullen nog aan: "maar ook leuk en leerzaam. Ongeveer 2 keer per week zijn we er twee uurtjes mee bezig".

Uiteraard wordt er binnen het team al druk geoefend om de radiografische bestuurbare modelauto snel en veilig over het circuit te laten rijden. De leerlingen gebruiken hiervoor de gymzaal maar ook wordt geoefend in de schuur van Loonbedrijf Hopmans.

Tijdens de voorbereidingen zijn er ook diverse tegenslagen geweest. Femke: "we hadden te maken met een kapotte accu, late levering van onderdelen en te weinig tijd".

De leerlingen regelen alles zelf. Ook een Facebookpagina is door hen aangemaakt. Iris Veldboer: "als leerkracht heb je alleen de rol om kinderen te stimuleren, te helpen als ze op een onderdeel stuk lopen. Ik heb ze tips gegeven in het brievenschrijven en hier en daar aangestuurd om bepaalde zaken op een efficiënte wijze te organiseren".

De RC Cup leidt ook tot sociale innovatie. Zo is er klassikaal gestemd over het design van de kap van de auto, het logo, de functie indeling en over de naam van het team. De Triangel gaat onder de naam "RC Regenwormen" racen.

De Surplus RC Cup vindt plaats op vrijdag 24 november aanstaande in de Niedorphal in Winkel. De start van de race is 13:00 uur. Een ieder is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.