• Marbel de Graaf en Iwan Dekker: ,,Schrijf je in elk geval in, al is het maar voor het laagste tarief."

    Henk Cornelissen

Ondernemers buitengebied: 'Schrijf je als de bliksem in!'

STROE ,,Schrijf je als de bliksem in! In godsnaam, doe wat!" Recreatieondernemer Iwan Dekker kan het wel van de daken schreeuwen. Hij is de wanhoop nabij. Er zijn nog niet genoeg belangstellenden voor snel internet in het buitengebied van Hollands Kroon. Alle data gaan er nu nog over de telefoon. Traag of, als het de mobiele telefoon is, duur.

,,Zelf kan ik mijn bedrijf niet oppakken en in het dorp neerzetten. Dat is fysiek onmogelijk met een recreatiepark. Maar ik heb straks wel vierhonderd klagers aan de balie, omdat er geen wifi is. Mensen kunnen en willen niet meer zonder. Maar een woning in het buitengebied is zonder snel internet straks ook niet veel meer waard. Dat moeten de mensen wel beseffen. Daar moet je ook kunnen gamen en naar Netflix kunnen krijgen. Het is voor iedereen in het buitengebied van belang, voor de waarde van het onroerend goed. Echt waar, die wordt binnen enkele jaren een serieus probleem. Dus schrijf je desnoods in voor het goedkoopste tarief en bedank na een jaar. Dan kun je altijd nog zien, maar dan ligt het er in elk geval," zegt Dekker in de Wieringer Courant van 24 april.

Niet alleen voor bedrijven als dat van Dekker is snel internet in het buitengebied van levensbelang. Wat te denken van de agrarische sector? ,,Moderne boeren hebben ook snel internet nodig," zegt Marbel de Graaf, bestuurslid van de LTO Noord-afdeling Hollands Kroon. ,,Denk maar aan melkrobots, klimaatcomputers, de opgaven die je aan de overheid moet doen over teelt en bemesting, boekhoudpakketten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Je apparatuur staat uren te draaien als je een paar grote bestanden moet verzenden. Ik was laatst bij een mechanisatiebedrijf met een buitenlandse vestiging, dat geen internationaal gesprek via de beeldtelefoon kon voeren."

Niet iedereen heeft willen wachten op de eventuele komst van glasvezel. ,,Er zijn wel mensen die een 4G-mast plaatsen," weet De Graaf. ,,Die regelen het zelf wel. Dat is duur, maar dan nog: als iedereen dat gaat doen, is het netwerk ook niet meer geschikt. Dat is dus geen permanente oplossing. Glasvezel moet gewoon worden beschouwd als een basisvoorziening, net als elektriciteit, water en gas."