• Eén fietser zal met gemengde gevoelens terugkijken op de tocht. Hij kwam ten val en werd licht gewond.

  Herman Loer
 • Een deel van de rit ging over de rijbaan.

  Herman Loer
 • Een vrolijke toerist, onderweg van Wieringen naar Friesland.

  Herman Loer
 • Verscheidene fietsclubjes maakten van de gelegenheid gebruik.

  Herman Loer

Fietspad over Afsluitdijk nu lang dicht

DEN OEVER De Afsluitdijk was zondag voorlopig voor het laatst opengesteld voor fietsers. Velen maakten van deze mogelijkheid gebruik. Een deel van de rit ging over de rijbaan.

Feitelijk was het fietspad over de Afsluitdijk al per 1 april gesloten. Dat werd de recreanten pas vrij kort van tevoren duidelijk en leidde tot een storm van protest. Daarom werden vier zondagen aangewezen, waarop de fietsers toch de dijk over konden. Zondag gebeurde dat voor het laatst. Een indrukwekkend aantal verkeersregelaars zorgde voor de begeleiding. In de komende twee jaren zal dit vermoedelijk niet mogelijk zijn, zo heeft Rijkswaterstaat al aangegeven. Door de vordering van de werkzaamheden zou het dan te ingewikkeld worden.

De fietsers kunnen gebruik maken van een speciale fietsbus, die op het hele uur uit Den Oever vertrekt en halt houdt bij het Monument, op Breezanddijk en op Kornwerderzand.

Als de dijk klaar is, kan er buitendijks worden gefietst, voor zover de omstandigheden - harde wind en opstuwend zeewater kan dat wel eens verhinderen - het dan toelaten.