PvdA wil actie tegen lichtoverlast

WIERINGERWERF De PvdA wil dat het college van burgemeester en wethouders optreedt tegen de lichtoverlast, die omwonenden van Agriport A7 ondervinden. De gemeente maakte de grootschalige kassenbouw daar mogelijk, als de kassen maar zouden worden verduisterd, zodat er nauwelijks licht naar buiten zou lekken. Toen na een storm flinke schade was ontstaan aan een aantal kassen, werd wel het glas hersteld, maar kwamen de schermen tegen lichtoverlast niet terug. ,,De PvdA heeft het college meermalen verzocht actie te ondernemen," aldus fractievoorzitter Sylvia Buczynski.

,,Bij de vestiging van Microsoft hebben wij onze zorg uitgesproken over de hoeveelheid en sterkte van de voor de beveiliging noodzakelijke verlichting rond deze gebouwen. In de afgelopen weken hebben we wederom klachten ontvangen over lichtoverlast. Niet alleen van inwoners uit onze eigen gemeente, maar ook uit buurgemeente Medemblik. Bij vochtig weer is de lichtgloed tot aan Schagen te zien," aldus het raadslid, dat het draagvlak voor de grootschalige ontwikkelingen tussen Middenmeer en Medemblik ziet afbrokkelen.

De PvdA-fractie wil een onderzoek naar de bron van deze 'lichtvervuiling' en zet vraagtekens bij de manier waarop de afspraken worden nageleefd. Ook wil ze weten wat voor maatregelen tegen de overvloedige lichtemissie mogelijk zijn. Het college dient binnen dertig dagen te antwoorden.