• Arie de Waard en Ria Glim, al zestig jaar getrouwd.

    Bea Verwijs

Samen in de schommelschuit

HIPPOLYTUSHOEF Het is feest aan de Van Hengelstraat 41. Alweer zestig jaar geleden, op 08-08-1958 gaven Arie de Waard en Ria Glim elkaar het jawoord in het gemeentehuis van Anna Paulowna. Arie, geboren in Sliedrecht en Ria, geboren in Beverwijk, leerden elkaar kennen op de kermis in Hippolytushoef.

"Arie sprong zo bij mij in het schommelschuitje", vertelt Ria. Sindsdien zijn ze elkaar niet uit het oog verloren. Beiden hebben maar kort in hun geboorteplaats gewoond. Arie woonde in die tijd al in Den Oever en Ria in Anna Paulowna. In hun verkeringstijd gingen ze regelmatig dansen in Concordia. Maar er moest natuurlijk ook gewerkt worden.

Arie werkte al vanaf zijn veertiende jaar als steenzetter. "Ik heb onder andere aan de Afsluitdijk gewerkt. Een paar maanden", vertelt Arie. Hij was daar als jonge jongen tussen de oudere steenzetters en leerde het vak snel. Ook aan andere dijken langs het IJsselmeer heeft hij gewerkt. Ria werkte in die tijd in een kledingzaak.

WONINGNOOD Tussendoor moest de diensttijd van Arie in '54 en '55 worden volbracht, maar na vijf jaar verkering zijn Arie en Ria getrouwd. Door de woningnood ging het jonge echtpaar eerst bij de ouders van Ria inwonen. Doordat de ouders van Arie gingen verhuizen konden zij in het huis aan de Dijkstraat in Den Oever hun intrek nemen. "In die tijd was ik de hele week van huis", vertelt Arie. "Dat was niet altijd fijn voor Ria die met de kinderen thuis was." Ria kon in Den Oever niet zo goed aarden en ging regelmatig even naar haar ouders in Anna Paulowna. Sinds 1962 woont het echtpaar in de Van Hengelstraat in Hippolytushoef. Arie en Ria vertellen enthousiast over hun vakanties met de tent in die tijd. Tot 1978, want toen kwam de caravan. Fietsen erin en gaan! Zo hebben ze heel wat rondgereisd en mooie plekjes bezocht. De laatste jaren bleven ze in Nederland.

ELKE DAG RONDJE Hobby's heeft het echtpaar volop. Al haar hele leven maakt Ria kleding. "Ik heb net nog een jurkje voor mijn achterkleindochter gemaakt", vertelt Ria trots. Ook de jurk voor het feest maakte Ria zelf. Arie fietst elke dag een rondje. "Heerlijk even rustig over het eiland fietsen." Biljarten en koersbal doet hij ook graag. Arie en Ria hebben twee zonen, vijf kleinkinderen en sinds maart een achterkleinkind.