• Juf Angelique neemt de boeken aan van Simon van der Sluijs.

    Henk Cornelissen

School 't Span goed op de kaart gezet

DEN OEVER Het is druk op de openbare basisschool 't Span, dezer dagen. De gemeenschappelijke ruimte van de brede school aan de Robbenoordstraat was deze week pannenkoekenrestaurant, vanwege de Dag van de Pannenkoek. Leerlingen zijn druk aan het vloggen voor het project van voetbalclub AZ en de Rabobank, waarin ze bezig zijn met gezond eten en duurzaam leven. En dan staan er ook nog tulpenbroeikasjes, die de school van Greenport heeft gekregen.

En woensdagochtend was er weer wat. Simon van der Sluijs, directeur van uitgeverij School Support, had een verrassing. Juf Angelique Hegeman was in januari naar de Nederlandse Onderwijstentoonstelling (NOT) geweest en daar stond Van der Sluijs ook met een kraam. Daar kon ze op een grote kaart van Nederland aangeven waar Den Oever ligt, onder het motto 'Zet je school op de kaart'. Onder de vierhonderd scholen, die een vlaggetje hadden geplaatst, werden vijf boekenseries over de provincies van Nederland verloot. En Juf Angelique was een van de gelukkigen. Van der Sluijs kwam de boeken persoonlijk brengen en dat op de dag van de Provinciale Statenverkiezing.

Voordat de boeken werden uitgepakt, moesten de leerlingen nog wel even worden getest op hun kennis van de provincies. Voor de onderbouw waren de vragen nog wat te moeilijk - pas in groep 6 leer je dat Haarlem de hoofdstad van Noord-Holland is, bijvoorbeeld (en wie van de ouders weten dat, eigenlijk?) - maar met deze boeken erbij moeten de kinderen er toch gauw meer kennis van hebben. ,,Het was alweer tien jaar geleden, dat zo'n serie over de provincies werd uitgebracht," aldus Van der Sluijs, ,,De kinderen leren zo meer over hun eigen provincie en dat maakt hen ook nieuwsgierig naar de andere provincies. Op die manier leren ze Nederland beter kennen."