• Omdat op de plek waar de telescoop stond een gat in de vloer is ontstaan, hebben medewerkers van de gemeente afzetlint aangebracht.

    Henk Cornelissen

[UPDATE] Politie zoekt dieven telescoop Waddenbelevingspunt

DEN OEVER Het Waddenbelevingspunt is zijn telescoop kwijt. Met deze verrekijker konden bezoekers de passerende schepen en pleisterende vogels observeren. Gratis, want een muntje hoefde er niet in. De diefstal werd afgelopen donderdag door een voorbijganger aan de havenmeester gemeld. Inmiddels heeft de gemeente Hollands Kroon aangifte gedaan bij de politie.

Het is een telescoop van hoge kwaliteit, die tienduizend euro waard is. ,,Hij is geschonken door Vogelbescherming Nederland. Dat maakt het extra zuur," aldus Marco Kerssens, projectleider van Waddenpoort, namens de gemeente Hollands Kroon. Medewerkers van de gemeente hebben de plek van de diefstal afgezet met rood-witte linten, omdat ook de voet van de telescoop is verwijderd, waardoor een gat in de vloer van het bovendek is ontstaan. ,,Niet alleen is er een diefstal gepleegd, de daders hebben ook de mensen die de toren tussentijds hebben beklommen in gevaar gebracht. Het is onverteerbaar. Je probeert de omgeving aantrekkelijker te maken voor bezoekers en dan gebeurt zoiets. Dat is niet goed voor je motivatie," bekent Kerssens.

De gemeente is desondanks wel van plan een nieuwe telescoop neer te zetten. Twee zelfs, zegt de projectleider. ,,Deze was naar het oosten gericht, er komt er ook een aan de westkant, dus kunnen de mensen straks het hele wad bekijken." Het Waddenbelevingspunt werd in december geplaatst en wordt binnenkort officieel in gebruik genomen. De toren, die ruim drie ton heeft gekost, werd voor een belangrijk deel betaald uit het Waddenfonds, dat wordt beheerd door de provincie en is gefinancierd uit de baten van de aardgaswinning in de Waddenzee.

Wie eind vorige week iets gezien heeft dat met deze diefstal te maken kan hebben, of daarover iets heeft gehoord, wordt dringend verzocht de politie te bellen (0900-8844).