• Leden van de Meerkoetelaars en Wandelende Wieringers met de hun geschonken taarten.

    Henk Cornelissen

Valentijnsgebak voor doeners

NIEUWE NIEDORP Verkiezingstijd of niet, het is bij de fractie van de VVD in Provinciale Staten een goede gewoonte, in de aanloop naar Valentijnsdag een aantal organisaties in het zonnetje te zetten. Dat gebeurt ieder jaar, door het uitdelen van taarten. In elke gemeente één, zo is het gebruik, maar in Hollands Kroon viel uit elk van de vier deelrepublieken een club de eer te beurt.

Henk Cornelissen

Statenlid Hanneke Kaamer van Hoegee was degene die de taarten kwam uitdelen. ,,Wij brengen hiermee hulde aan de doeners," aldus de Helderse. ,,Vrijwilligers die zorgen voor de binding van mensen in de regio."

Van de vrouwen achter de volleybalvereniging 't Zwin uit Den Oever mag dat gerust worden gezegd. Lange tijd organiseerden zij het Oeverse beachvolleybal op de haven, waarvan ze de organisatie hebben overgedragen aan Bob en José Schuiling van café Tante Pietje. Daardoor hadden ze de handen vrij voor de organisatie van een wandelevenement, Walking Wieringen By Night, dat op 16 maart voor de derde keer wordt gehouden. Kaamer van Hoegee bleek er zelf aan te hebben meegedaan.

Over enkele weken barst het carnaval los en de Meerkoetelaars bewijzen ieder jaar opnieuw dat dit niet uitsluitend een gelegenheid is voor Nederlanders onder de rivieren. In de Kop van Noord-Holland wordt de meeste carnavalskleding verkocht, weet Kaamer van Hoegee. In haar woonplaats bogen de Krabbentukkers op een rijke traditie en in de Wieringermeer timmerden de Meerkoetelaars voorafgaand aan het Prinsenbal letterlijk aan de weg, door met de tekst IAMEERKOETELAAR aan de A7 in te haken op een omstreden kwestie in Amsterdam. Ze demonstreerden hiermee hun oog voor actualiteit en creativiteit. Ook zij mochten een taart aansnijden.

De uitreiking had plaats in het nieuwe onderkomen van Scouting Dirck Rembrantsz te Nieuwe Niedorp. Ook een van de organisaties die een taart kregen. Deze vereniging zetelde tot voor kort in Onder de Kastanjeboom, een voor meervoudig gebruik ingericht gebouw bij het plaatselijke klooster. Met veel zelfwerkzaamheid zetten de scouts een eigen clubhuis neer op het recreatiepark De Rijd. ,,Voor negentig procent duurzaam," aldus aanjager Eddie Markink, ,,door veel hergebruik van materiaal. Want duurzaamheid is meer dan een paar zonnepanelen op je dak leggen." Het gebouw van de Niedorper scouts is voor een deel opgetrokken uit units die dienden als lokalen van de Oosterlanderschool op Wieringen. De bomen, die sneuvelden voor deze nieuwbouw, zijn in verzaagde toestand in het pand verwerkt.

De vierde club die een taart kreeg was de stichting Dorpshuis Wieringerwaard, die het vorige onderkomen van de basisschool De Tweewegen, een karakteristiek pand aan de Noordzijperweg, overnam en ombouwde tot een thuis voor vele organisaties uit het dorp. De verkiezing van Provinciale Staten is overigens, gelijk met die van het hoogheemraadschap, op 20 maart.