• Carolien Apeldoorn, Monique Leijen en Zabrina Hastie (v.l.n.r.) tonen de bloemen en de oorkonde.

    Henk Cornelissen

Vanuit de bijstand op eigen benen

ANNA PAULOWNA De gemeente Hollands Kroon nodigde in februari 193 bijstandsgerechtigden uit tot deelname aan de cursus ‘Bijstand voor zelfstandigen - prestart’, om hun, met behoud van uitkering, de mogelijkheid te bieden zelfstandig ondernemer te worden. Vijf van hen gingen erop in en drie hebben de cursus tot een goed einde gebracht. Afgelopen woensdag deden zij, voor een driekoppige jury van specialisten, examen met een presentatie. Wat opviel was dat ze elk een sterk persoonlijke reden hebben om zich op het ondernemerspad te begeven.

Henk Cornelissen

Fotograaf

Zabrina Hastie (34) heeft zich gevestigd als zelfstandig fotograaf onder de naam Clicks By Zabrina. ,,Als kind had ik al belangstelling voor fotografie, maar in mijn tienerjaren raakte dat naar de achtergrond. Toen mijn zoontje was geboren begon het weer te kriebelen. Ik plaatste wat in social media en daar reageerden winkels op. Ik fotografeerde producten die ik dan mocht houden. Dat leverde contacten op tot in Amerika en Australië. Dus werd het tijd om mijn droom te verwezenlijken. Ik heb een studio aan huis, maar kan ook op locatie werken,” vertelt ze. Wie meer van Zabrina wil weten kan de website www.clicksbyzabrina.nl bekijken.

Hoogbegaafd

Monique Leijen (49) wordt zelfstandig coach van hoogbegaafden. Haar veertienjarige zoon is hoogbegaafd. Het vermoeden diende zich aan toen hij als driejarige zichzelf leerde lezen. Er volgde een moeizame gang langs drie basisscholen, waarna hij in de brugklas, zoals Monique het zegt, ‘vastliep’. ,,Ik ben een opleiding gaan volgen in coaching van hoogbegaafden, om mijn eigen kind te kunnen begrijpen en ondersteunen. Daar wil ik nu meer mee gaan doen.” Monique sluit zich aan bij het HB-Centrum, waar ze ook stage heeft gelopen. ,,Hoogbegaafde kinderen zitten daar met ontwikkelingsgelijken, die elkaar goed begrijpen. En als er een wat wil gaan studeren, wordt er niet gezegd: daar ben jij nog te klein voor.” Haar website www.blijhoogbegaafd.nl wordt binnenkort actief.

Gastouder

Carolien Apeldoorn (44) werd werkloos toen ze zwanger was van haar nu vijfjarige zoon. Ze volgde de opleiding ‘Gespecialiseerd pedagogisch medewerker’ en ging op zoek naar een baan. Ze bracht haar zoon naar een kinderdagverblijf en ging zelf naar een ander te werk. Ze merkte dat een grootschalige opvang niet voor ieder kind prettig is. ,,En ik heb een nogal sterke pedagogische visie,” legt ze uit. Ze heeft ruimte voor vijf kinderen per dag en werkt onder de naam ‘Natuurlijk Carolien’. ,,Ik wil veel met de kinderen naar buiten; naar het strand, naar de Helderse Vallei en naar Hoenderdaell en werk met natuurlijke voeding.” Haar website www.natuurlijkcarolien.nl staat bijna online.

De drie geslaagden kunnen gebruikmaken van een krediet en krijgen eerst nog ondersteuning in levensonderhoud, voordat ze helemaal zelfstandig kunnen zijn. En daar gaan ze in de komende tijd hard aan werken.