• 'In vriendschap gegeven aan de veteranen van De Kasteleen'.

Veteranen leggen poppies bij graven van geallieerden

HIPPOLYTUSHOEF De Veteranencontactgroep Wieringen heeft op vrijdag 27 oktober haar maandelijkse ontmoeting. De inloop is van 15.00 tot 18.00 uur in café De Kasteleen. Daaraan vooraf gaat het leggen van klaprozen, de welbekende 'poppies', bij de graven van de in de Tweede Wereldoorlog bij Wieringen gesneuvelde geallieerde vliegers. Dat gebeurt om 14.30 uur op de begraafplaats Zandburen.

Vorig jaar deden de veteranen dit voor het eerst, in de aanloop naar Remembrance Day, half november, de dag waarop de Britten hun oorlogsslachtoffers herdenken. Voorheen werd dit vele jaren gedaan door Riet van der Hulst uit Den Oever. De klaprozen, die in Vlaanderen het eerst bloeiden op de omgewoelde grond waar de soldaten van de Eerste Wereldoorlog werden begraven, zijn het nationale symbool van die herdenking.

In de Kasteleen wordt vrijdag ook een documentaire vertoond over de honderdjarige geschiedenis van de Marine Luchtvaartdienst. En voor het eerst is de US Naval Paddle er te bewonderen. Deze is geschonken door Denise Alex Tonsberg, een Amerikaanse veterane die eerder dit jaar de veteranen op Wieringen bezocht. Het ereteken is een blijk van waardering voor veteranen bij de Amerikaanse marine. De paddle - of peddel, in het Nederlands - is in de praktijk van de US Navy een korte roeispaan, die door speciale eenheden wordt gebruikt om met kleine bootjes aan land te komen. Tonsberg is luitenant bij de eenheid voor verpleegkundige zorg bij de Amerikaanse marine. De peddel, hiernaast afgebeeld, is voorzien van de tekst 'In vriendschap gegeven aan de veteranen van De Kasteleen'.

Veteranen zijn voormalige en nog dienende militairen, die betrokken zijn geweest bij oorlogshandelingen, politionele acties en vredesmissies. Ook partners en weduwen van veteranen zijn welkom bij dit samenzijn. Café De Kasteleen is gevestigd op Nieuwstraat 26 in Hippolytushoef.