• De heggenmus is een mooie verschijning in de tuin.

    Laurens van der Vaart

Vijftiende Nationale Tuinvogeltelling

MIDDENMEER De Nationale Tuinvogeltelling dient zich over anderhalve week aan. In het weekeinde van 27 en 28 januari wordt deze jaarlijkse telling van vogels in het hele land gehouden, voor de vijftiende keer. Een erg leuke activiteit die eigenlijk al begint met de voorpret. Onze natuurspecialist Laurens van der Vaart geeft hieronder enkele tips, om meer vogels in de tuin te zien te krijgen.

In de aanloopperiode lokken veel deelnemers de vogels de tuin in door hen zeer geregeld te voeren. Als de vogels het door hebben, krijg je al een mooi beeld van wat je kunt verwachten.

De eerste is het strooien van zaad op één of meer plekken in de tuin. Veel vogels zijn zaadeters. Huismussen zijn dat van oorsprong ook; je kunt dat zien aan de wat zwaardere snavel. Ook de ringmus bezoekt tuinen en erven. Verder alle mezensoorten, de vink, de groenling en de Turkse tortel. En u moet er niet van opkijken als de merel, de roodborst en de heggenmus wat komen pikken in die zaadjes. Met zaad kun je in één keer wel tien verschillende vogels naar je tuin lokken.

Een tweede tip is: ruim niet alle tuinafval op. Er is niets mooier voor vogels dan te scharrelen tussen bladeren, geknakte bladstengels en afgestorven planten. Natuurlijk veeg ik ook mijn straatje aan, maar er zijn altijd plekjes en hoekjes in de tuin, die je in de winter wel even kunt laten liggen. U geeft de kleine winterkoning de kans onopvallend tussen dat tuinafval te scharrelen. De merel keert bij elk bezoek aan een hoekje bladeren de boel om. Je hoeft er geen voer te strooien, want de vogels vinden er allerlei beestjes tussen. Ook de roodborst mag graag alle die plekken in de tuin opzoeken. Het kost geen moeite en de vogels hebben er weken plezier van.

De derde tip gaat over de telling. Zelf tel ik regelmatig wat er aan vogels in mijn tuin komt. Er zijn bijvoorbeeld elke dag huismussen. Soms meer dan twintig, soms een stuk of tien. De heggenmus en de merel zie ik ook elke dag maar niet altijd op hetzelfde moment. En de twee Turkse tortels wachten 's morgens al, als ik naar buiten kom om wat te strooien. De grote bonte specht en de boomkruiper komen maar sporadisch.

Nu kan het tijdens de officiële telling mee- of tegenvallen. Een tegenvaller zou kunnen zijn dat ik die dag de heggenmus niet zie. Dan zet ik hem toch op de lijst. Ook de roodborst komt niet op een vast tijdstip en zou zomaar buiten de telling kunnen vallen. Toch zet ik hem erop. Laat dus meewegen wat heel regelmatig in uw tuin zit.

De huismus eindigde vorig jaar op de eerste plaats. Het is natuurlijk echt een vogel, die bij de mensen leeft en dan ook nog in groepsverband. Maar misschien heeft uw tuin of erf wel een heel andere nummer één. Ik hoor het graag na het weekeinde van 27 en 28 januari. In 2017 telden zestigduizend deelnemers 950.000 vogels.

Inschrijven kan op de website www.tuinvogeltelling.nl. En natuurwaarnemingen kunnen altijd worden doorgegeven per e-mail aan ls.vandervaart@quicknet.nl.