• De kleine vos werd in het afgelopen jaar in Noord-Holland meer gezien dan elders.

    Vlinderstichting

Vlinderstichting organiseert telling

HOLLANDS KROON Het gaat slecht met onze vlinders. In Nederland vinden ze nog maar weinig bloeiende bloemen. Gelukkig hebben veel mensen bloemen in hun tuin. De Vlinderstichting wil graag weten hoeveel vlinders daar gebruik van maken en roept iedereen op tussen zaterdag 6 juli en zondag 28 juli mee te tellen in de tuin.

Dagvlinders reageren snel op omgevingsfactoren. Door vlinders te tellen, kan worden gemeten hoe hoe het met de natuur in de omgeving gaat. De Vlinderstichting verzamelt gegevens over vlinders, opdat ze beter beschermd kunnen worden. Er zijn veel minder vlinders dan 25 jaar geleden, vooral doordat hun leefgebied verdwijnt. Vlinders leven van bloemen, maar veel bloemenweides zijn verdwenen en voedselplanten voor rupsen worden steeds schaarser. En ook het gebruik van gif is desastreus voor deze vrolijke vliegers.

Vlindermee

De zomer van 2018 was extreem warm en droog. En dat zagen we aan de aantallen vlinders! In Noord-Holland werden ruim 11.000 vlinders geteld: veel meer dan in andere provincies. Met name de atalanta, de dagpauwoog en de kleine vos waren hier veel talrijker dan elders in Nederland. Iedereen die van vlinders houdt kan tijdens de tuinvlindertelling bijdragen aan de verzameling kennis. Waarnemingen kunnen direct worden doorgegeven met de app Vlindermee of de website www.vlindermee.nl. Wie hulp nodig heeft bij het benoemen van de soorten, kan een vlinderherkenningskaart downloaden of gebruik maken van de genoemde app.

Nog een oproep van de Vlinderstichting is: 'Maak de tuin vlinderklaar!' Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor vlinders. Dus, om vlinders naar je tuin te lokken: 1. Plant nectarrijke bloemen; 2. Zorg voor voedselplanten voor rupsen; 3: Gebruik geen gif. Zie voor meer informatie en tuintips www.vlindermee.nl. De Tuinvlindertelling wordt gehouden van 6 tot en met 28 juli.