• Jan Wessels exposeert in het informatiecentrum van de dijkversterking.

    Henk Cornelissen

Volgende fase dijk na Oevers feest

DEN OEVER De tweede fase van de versterking van de Havendijk is bijna volbracht. Woensdagochtend werd de eerste deur van de nieuwe coupure geplaatst en gisteren, na het sluiten van deze editie, zou het beton worden gestort in de noordelijke muur van de dijkdoorgang.

De werkzaamheden liggen op schema, wat betekent dat deze levensader van het vissersdorp voor de Flora & Visserijdagen kan worden opgeleverd, met loopbrug en al, aldus de beide omgevingsmanagers, Loes van der Laan van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Ria Gouwens van hoofdaannemer Van Oord. Zij zijn de contactpersonen voor de bevolking en gaven dinsdag de maandelijkse rondleiding langs de werken. Tijdens de bouwvakvakantie wordt er doorgewerkt, tijdens de Oeverse feesten ligt het project even stil en daarna gaat het weer op twee plaatsen verder.

Nu de kade van de Vissershaven is verbreed, kan daar de dijk worden verhoogd. De Dokweg zal eveneens hoger komen te liggen. Aan de Noorderhaven worden de traptreden geplaatst. De betonblokken waaruit die worden opgetrokken, liggen al voor een deel klaar op het haventerrein. Ze wegen ruim anderhalve ton per stuk en worden geklemd en vacuüm getrokken door het hulpstuk van een hydraulische kraan, die ze op hun plek moet zetten. Het bestratingsbedrijf Ten Brinke was daarmee dinsdag al druk aan het oefenen. Aan de dorpse kant wordt de dijk, zoals men dat gewend is, bekleed met gras en aan de zeezijde komt dus de al veelbesproken 'getrapte' bekleding. Die maakt dat de zeewering langs de Beursdijk minder hoog hoeft te worden. Bovendien wordt het zo een mooie zitplaats voor wie de omgeving en de activiteiten langs de havenkant wil overzien. De nieuwe bekleding houdt wel in dat na de Flora & Visserijdagen ook het klinkerweggetje over de dijk tot het verleden zal gaan behoren.

In het informatiecentrum, dat voor deze werkzaamheden is ingericht in de vroegere Dekamarkt aan de Voorstraat, werd dinsdagmiddag ook de fototentoonstelling van Jan Wessels geopend. Vanaf het begin van de werkzaamheden maakt hij een beeldverslag in opdracht van het hoogheemraadschap. ,,Het is bijna kunst. Je ziet de coupure als het ware groeien," aldus Gouwens en Van der Laan. ,,Voor ons is dit waardevol in de communicatie met inwoners. Wij vinden het allemaal maar gewoon, omdat het ons werk is, maar als je de beelden achteraf bekijkt zie je toch dat het nogal ingrijpend is."

Wessels beleeft zelf ook veel plezier aan het fotograferen. Zoals velen in het dorp heeft hij twee fietsen; één voor de zondag en één voor de haven. Daarop is hij alle dagen rond de dijk met zijn camera te vinden. ,,Ik ben onder de indruk gekomen van de unieke vakmensen, die hier rondlopen. Niet alleen het fotograferen is leuk, maar ook de interactie. Het zijn bevlogen mensen. Dat is ook aan de foto's te zien, vind ik." De tentoonstelling wordt half september ververst met nieuwe opnamen. Op werkdagen is ze in het kantoor aan de Voorstraat van 08.00 tot 16.00 uur te bekijken.