• Het pand aan de Havenkade, waar horecaondernemer Sjaak Sijbring een feestzaal wil inrichten.

    Henk Cornelissen

Wel of geen feestzaal aan Middenmeerse Havenkade

MIDDENMEER Is de Alkmaarse rechtbank te snel geweest met het afwijzen van bezwaren in een zaak over een horecavestiging aan de Havenkade? De Raad van State gaat dat beoordelen in een hoger beroep van ondernemer Sjaak Sijbring.

Adrie van der Wel

Hij wil een zaal voor feesten en partijen beginnen op het Middenmeerse bedrijventerrein. De zaal, honderd vierkante meter groot, biedt plaats aan maximaal tachtig personen. Volgens de woordvoerder van Sijbring is het zeker niet de bedoeling er een discotheek te vestigen.

Aanvankelijk kreeg de ondernemer een vergunning voor zijn project. Maar die werd na bezwaren weer ingetrokken door de gemeente Hollands Kroon. Volgens de rechtbank was dat terecht, omdat er te weinig informatie zou zijn verleend over de activiteiten. Daardoor kon de gemeente geen goede afweging maken van de belangen van de ondernemer en omwonenden. Voor de rechtbank was dat gebrek aan voldoende informatie al reden om de bezwaren van Sijbring tegen het intrekken van de vergunning af te wijzen. Maar de ondernemer stelt nu dat de rechter teveel op de stoel van het gemeentebestuur is gaan zitten. Er was in zijn ogen wel voldoende informatie over de plannen aangeleverd bij de vergunningaanvraag. Dit wordt ook bevestigd door een woordvoerder van de gemeente, maar voor de gemeente telde veel zwaarder dat het geldende bestemmingsplan geen feestzaal toelaat. Het gemeentebestuur kan daarvan afwijken, maar besloot dat uiteindelijk toch niet te doen vanwege de gevolgen voor de omgeving.

De eigenaar van een naastgelegen bandencentrum woont bij zijn bedrijf en wil bescherming van zijn woonklimaat. Dat wordt lastig als de feestzaal in gebruik is. Daarnaast dreigt ook een parkeerprobleem, zegt een woordvoerder van de gemeente. Maar de ondernemer stelt dat onderzoek is verricht naar het lawaai en de mogelijke parkeeroverlast. Het resultaat daarvan is positief. De gemeente vindt echter dat het rapport te vaag is en dat er onvoldoende openbare parkeerruimte voorhanden is. De Raad van State doet binnen twee maanden uitspraak.