• Wie donateur is of wordt mag een rondje mee met de Johanna Margareta.

    Henk Cornelissen

Zaterdag 11 mei Reddingbootdag aan de Sluiskolkkade

DEN OEVER Eens per jaar houdt de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij open huis in al haar stations langs de Nederlandse kusten. Op zaterdag 11 mei is dat opnieuw het geval; wat later dan gebruikelijk, omdat rekening moest worden gehouden met Koningsdag en de Nationale Dodenherdenking, die dit jaar op een zaterdag vielen.

Het station Den Oever houdt zijn boothuis aan de Sluiskolkkade van 10.00 tot 16.00 uur open voor eenieder die kennis wil nemen van het werk van de KNRM. De koffie staat klaar, met een lekkere koek erbij, en tegen de middag wordt er voor de visite ook een visje gebakken. Als attractie komt rond 15.15 uur een helikopter van de Kustwacht over.

De KNRM wordt niet gesubsidieerd door de overheid en moet het daarom hebben van donateurs - die Redders aan de Wal worden genoemd - en sponsors. Wie donateur is of wordt, mag een rondje meevaren met de Johanna Margareta. Ook zijn jonge, energieke, sociaal ingestelde mannen en vrouwen van Wieringen en uit de Wieringermeer welkom als zij eens willen bekijken of het wat voor hen is, hier vrijwilliger te worden.

Het KNRM-station Den Oever komt ongeveer dertig keer per jaar in actie en heeft sinds haar oprichting in 2000, ruim duizend mensen op het water in veiligheid gebracht. Ook in dit jaar zijn de vrijwilligers alweer enkele malen het water op geweest om mensen in nood te helpen; zo werd enkele weken geleden het leven gered van een kajakker, die niet meer naar de kant kon komen en onderkoeld was geraakt.