• Chris Jonker (links) en Dick Krabbendam met de doelgroep van Fundatia Rhema.

    Stichting Netwerk Roemenië

Zaterdag voorjaarsmarkt kringloopwinkel De Marske

HIPPOLYTUSHOEF Op zaterdag 21 april is er weer een speciale themamarkt in kringloopwinkel de Marske in Hippolytushoef. Ditmaal heeft men gekozen voor het item 'voorjaar'.

Daar kan een hele hoop onder worden verstaan. En daar gaat deze bijzondere winkel dan ook gebruik van maken. Want alles wat maar enigszins met het voorjaar te maken heeft én wat men in huis heeft, wordt te koop aangeboden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan voorjaars- en zomerkleding, barbecues, zomerse buitenspelletjes en van alles en nog wat.

Wat er echter niet zal zijn, dat zijn plantjes of stekjes, want die komen volop aan bod tijdens de stekjesmarkt, een maand later. Overigens zal deze niet op de derde maar op de tweede zaterdag van de maand mei worden gehouden. Dit alles heft te maken met het pinksterweekend dat een week later valt en waarbij de Marske een beetje onderbemand is voor zo'n groot gebeuren als een

Op de Marske wordt gehoopt op mooi weer, want dan kan ook het buitenterras voor het gebouw open, en dat is wel zo gezellig. Ook deze dag zal er weer van alles te koop zijn op culinair gebied. Heerlijke taart bij de koffie, thee of limonade. En ook soep en broodjes.

Als het maar even kan wil men de opbrengst van zo'n speciale dag koppelen aan een doel. De Marske is een belangrijk fundraisingsproject van Stichting Netwerk Roemenië en ook dit keer is de opbrengst voor een project in Roemenië. En wel voor de Fundatia Rhema (stichting Rhema) in Tirgu Mures. Hier wonen tien jonge mensen die nog in leven zijn van oorspronkelijk een groep van 24 mensen. Allen hadden ze in hun jonge jaren een bloedtransfusie gekregen met HIV- besmet bloed uit Afrika waardoor zij zelf ook met het Aids- virus besmet waren geraakt. Diep weggestopt in ziekenhuizen werden deze nog heel jonge kinderen onder schrijnende omstandigheden onder gebracht. Zowel geestelijk als ook lichamelijk kwamen ze van alles te kort. Een dame, haar naam is Ibi (Ibola Ungur) heeft deze toen nog kinderen met veel moeite uit de ziekenhuizen weten te krijgen en bracht ze onder via de door haar opgerichte stichting Rhema in een nieuw opvanghuis. In 2014 heeft de SNR samen met een enthousiaste groep uit Purmerend twee vakantieweken georganiseerd met deze jongen mensen, gemengd met kinderen uit een sloppenwijk uit Sighisoara. Dit werd een fantastische vakantie en sinds die tijd is er herhaaldelijk contact tussen mensen van de SNR en de bewoners van het Rhema- huis.

Meerdere malen hadden de bewoners aangegeven dat ze ontzettend graag naar Nederland zouden willen komen om ons land beter te leren kennen. Zowel afgelopen januari als ook afgelopen maart zijn Chris Jonker en Dick Krabbendam bij hun op visite geweest. Op zaterdag 24 maart waren ze er zelfs met een heel team dat op dat moment door een deel van Roemenië trok om vanuit "Christelijke naastenliefde" mensen te bemoedigen. Ook toen werden deze jonge mensen bezocht. Na afloop kwamen Jonker en Krabbendam tot de slotsom dat het voor deze nog altijd zwaar beschadigde mensen geweldig zou moeten zijn wanneer ze deze zomer daadwerkelijk Nederland zouden kunnen bezoeken. En daar gaat de SNR dan ook aan werken. Reeds tijdens hun bezoek hebben ze namens de SNR een gift van € 1.000,- gedaan en de komende markt en verder acties zijn bedoeld om deze jongeren, 10 man en vrouw sterk samen met hun verzorgers voor een week naar Nederland te halen.

Eén en ander is nog in een pril stadium en zouden ze niet in hun streven slagen om ze naar Nederland te halen, dan mag het bij elkaar gebrachte geld gebruikt worden voor een super- vakantie in eigen land. En dat wordt dus voor een groot deel betaald met het geld dat zaterdag 21 april wordt verdient aan de Irisstraat 2 tussen 10.00 en 16.00 uur. Want daar is De Marske te vinden.